Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έξοδο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται έτοιμη να δείξει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, οπότε και λήγει η παράταση του μέτρου της αναστολής εργασίας, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της απόλυσής τους.

Διαβάστε ακόμη: Στη «μάχη» από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 300 κλίνες covid ιδιωτικού τομέα στην Αττική

«Εξετάζουμε σοβαρά ο εμβολιασμός για COVID να είναι υποχρεωτικός πλέον για την παροχή υπηρεσιών στο σύστημα υγείας και για την πρόσληψη και για την παραμονή στο ΕΣΥ. Αν κλειδώσει αυτό και αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιάζεται δεν θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν η απόφαση ληφθεί, τότε μετά τις 31 Μαρτίου, όσοι υγειονομικοί αρνηθούν να εμβολιαστούν θα παύονται από τα καθήκοντά τους μέσω καταγγελίας της σύμβασής τους επειδή δεν πληρούν την προϋπόθεση του νόμου για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ. Αυτό μάλιστα θα ισχύσει και για όσους επέστρεψαν στις θέσεις τους το τελευταίο διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης.

Κι αυτό γιατί από τους 6.500 υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, περί τους 1.500 επέστρεψαν στα νοσοκομεία, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία όμως όχι γιατί εμβολιάστηκαν αλλά γιατί νόσησαν.

Η απειλή της απόλυσης πάντως δεν μοιάζει ως ένα απλό επικοινωνιακό φόβητρο εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά για ένα σχέδιο που πραγματικά συζητείται έντονα, καθώς κατά πληροφορίες οι Υπουργοί Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και Υγείας Θάνος Πλεύρης βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την προετοιμασία σχεδίου κάλυψης των κενών που θα δημιουργηθούν στο ΕΣΥ.

Το σχέδιο αυτό φέρεται να περιλαμβάνει την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων στη βάση του κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση), ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο μετατροπής των τρίμηνων συμβάσεων που αξιοποιήθηκαν εκτάκτως σε συμβάσεις 8 μηνών, μέχρι να τρέξουν οι διαδικασίες της προκήρυξης.

Σε κάθε περίπτωση όπως είχε διαμηνύσει και παλαιότερα ο Θάνος Πλεύρης, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου αν θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους ή θα ρισκάρουν να βρεθούν εκτός ΕΣΥ.