Μενού
  • Α-
  • Α+

Οπως ήταν αναμενόμενο τα κρούσματα σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς είναι χιλιάδες και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Παιδείας, έχουν ήδη εντοπιστεί 14.000 κρούσματα, σύμφωνα με τα self test που είχαν δηλωθεί μέχρι χθες το βράδυ. Με δεδομένο ότι πολλοί γονείς δεν βρήκαν self test στα φαρμακεία και τα προμηθεύτηκαν από τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας από τα σχολεία, διενεργώντας τα τεστ επί τόπου, θεωρείται σίγουρο ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου «δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Ολα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Αλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ταυτόχρονο έλεγχο πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, καθώς υποβλήθηκαν σε τεστ 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (σ.σ.: τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι). Και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων. 

Με εργαστηριακό (rapid test ή PCR). Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός κι εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει και σήμερα το απόγευμα νέο-δεύτερο τεστ για την προσέλευση αύριο στο σχολείο.