Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταργείται ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, όπως αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα ακόμη όσον αφορά στις απαγορεύσεις για την παρουσία όρθιων θαμώνων. Αντιθέτως, δεν υπάρχει ακόμη εισήγηση για τις εκδηλώσεις ενόψει του καρναβαλιού αλλά και την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ενημέρωση, «στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής».

Να θυμίσουμε ότι πριν 2 εβδομάδες, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση μερική χαλάρωση των μέτρων, όμως αυτό γίνεται σταδιακά. Παρά την αποκλιμάκωση της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν έχει παγιωθεί η αποδρομή της και παρά τη μείωση των κρουσμάτων παραμένουν επιφυλακτικοί. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να διατηρηθούν οι λοιποί περιορισμοί στην εστίαση αλλά και στις αθλητικές διοργανώσεις καθώς για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα υπάρχει ο περιορισμός των 1.000 ατόμων στα γήπεδα. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, όταν θα έχουν εξεταστεί και τα στοιχεία από την επίπτωση του ανοίγματος των μουσικών κέντρων.

«Θυσία» το καρναβάλι

«Το μείζον είναι η πλήρης επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή», τόνιζε χαρακτηριστικά στο Reader κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως υπό αυτό το πρίσμα, το καρναβάλι σε αυτή τη φάση δεν είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση ως προτεραιότητα, αλλά μάλλον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εκτός αν οι ειδικοί κρίνουν πως η πραγματοποίησή του είναι εφικτή. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει σχετική εισήγηση. Και οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το σενάριο διεξαγωγής των αποκριάτικων εκδηλώσεων, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που επισημαίνει ότι «οι μεγάλες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία». Όλα τα στοιχεία λοιπόν κατατείνουν ότι το καρναβάλι θα γίνει «θυσία» για να σωθεί το Πάσχα και οι επόμενοι μήνες.