Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι δυνατόν ακόμη και το «street food» να έχει φτάσει να θεωρείται... είδος πολυτελείας στη χώρα μας; Και όμως Το σουβλάκι, η μεγαλύτερη γαστρονομική αγάπη των Ελλήνων, έχει ανεβάσει την τιμή του στα ύψη. Η ακρίβεια και η εκτόξευση της τιμής του σχεδόν πάνω από τα 4 ευρώ έχει μετατρέψει μια αγαπημένη συνήθεια σε «άπιαστο όνειρο» για πολύ κόσμο, καθώς οι αυξήσεις κυμαίνονται από 8 έως 15%.

Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η πλατφόρμα - Τι να ξέρουν οι δικαιούχοι

Οι καταναλωτές ήδη δηλώνουν πως μειώνουν την ποσότητα, αλλά και τη συχνότητα που αγοράζουν γρήγορο φαγητό, ενώ από τη μεριά τους ιδιοκτήτες καταστημάτων προαναγγέλλουν και νέες αυξήσεις στο άμεσο μέλλον. Το κλασικό... τυλιχτό με σουβλάκι έχει αυξηθεί από τα 3,10 ευρώ σε 3,5 ευρώ, ενώ ο γύρος από 3,60 ευρώ αγγίζει πλέον τα 4 ευρώ.

Εξηγώντας τις αυξήσεις ιδιοκτήτες δηλώνουν πως το ενεργειακό κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ κάθε εβδομάδα αυξάνεται και το κόστος για τις πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα το κρέας που χρησιμοποιούν για το γύρο από τα 2,80 ευρώ έφτασε στα 4 ευρώ το κιλό, το ηλιέλαιο από 0,72 ευρώ στο 3,20 ευρώ και οι πατάτες χονδρική από 0,75 ευρώ σε 1,20 ευρώ το κιλό. Έτσι αναγκάζονται να μειώσουν το κέρδος τους ακόμη και με τις αυξημένες τιμές στο τελικό προϊόν, «τρώγοντας από τα έτοιμα».

Τα σουβλατζίδικα προσπαθούν να βάλουν... πλαφόν

«Συμφωνήσαμε να πωλούμε το σουβλάκι 3 ευρώ», παραδέχτηκε ιδιοκτήτης σε τακτικό πελάτη της επιχείρησής του, ο οποίος εντόπισε την αλλαγή στην τιμή της παραγγελίας του από σουβλατζίδικο που λειτουργεί σε γειτονιά του κεντρικού τομέα Αθηνών. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι ιδιοκτήτες των σουβλατζίδικων της περιοχής συναντήθηκαν μετά το κλείσιμο και προχώρησαν σε μια προφορική συμφωνία για την τιμή στο σουβλάκι, δίνοντας άρωμα… καρτέλ!

Μάλιστα, ο καθένας μπορούσε να προσθέσει ό,τι ήθελε στην «τιμή εκκίνησης», που θεσπίστηκε άτυπα, ανάλογα με τα έξοδα της επιχείρησης του. Έτσι, στο ένα μαγαζί το τυλιχτό κοστίζει 3.10 ευρώ, στο απέναντι 3.20 ευρώ και σε άλλα δύο 3,40 και 3,60 αντίστοιχα. 

Σε άλλη πλατεία της Αττικής, δύο αντικριστά σουβλατζίδικα διαμόρφωσαν την τιμή στο «τυλιχτό» στα 3.20, ενώ μέχρι πρότινος στη μία επιχείρηση κόστιζε 2,80 και στην άλλη 2,20. Το ίδιο συνέβη και με τις τηγανητές πατάτες που στη μία περίπτωση η τιμή ανέβηκε στα 3 ευρώ από 2,80, ενώ στην άλλη στα 3,20 από 2,20. Στο χοιρινό καλαμάκι, η τιμή έφτασε στα 2 ευρώ από 1,80 για την μία επιχείρηση και για την άλλη στα 2 από 1,50. 

«Το ηλιέλαιο πήγε από 8 ευρώ στα 30, το ρεύμα ήρθε 1.800 ευρώ, τι να κάνουμε», λένε οι ιδιοκτήτες στο σουβλατζίδικο που έκανε και τη μεγαλύτερη αύξηση ενώ παράλληλα όλοι νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν σε όσους ζητάνε κατάλογο για το σπίτι. «Έχουν αλλάξει οι τιμές, δεν είναι οι αναγραφόμενες, περιμένουμε τους νέους μας καταλόγους άμεσα, να, μπορείτε να τις δείτε εδώ στον πίνακα», λένε με ένα… ενοχικό ύφος.