Μενού
 • Α-
 • Α+

Mε οξεία ηπατίτιδα εντοπίστηκαν τελικά τα τρία παιδιά από την Αττική που κρίθηκαν αρχικά ως «πιθανά κρούσματα», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας επιβεβαιώθηκαν και δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ. Τα δύο παιδιά που εντοπίστηκαν με οξεία ηπατίτιδα, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Διαβάστε ακόμηΤετραήμερη εργασία στην Ελλάδα: Εκανε την αρχή η Grant Thornton - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Τι γνωρίζουμε και τι όχι σύμφωνα με τα CDC

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν τι είναι γνωστό και τι όχι, σχετικά με την «ιδιάζουσα» μορφή ηπατίτιδας.

Τι Γνωρίζουμε

Στα περιστατικά που διερευνήθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις εντόπισαν ότι ορισμένα από τα παιδιά είχαν αδενοϊό τύπου 41, ο οποίος είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρά γαστρετνερικά συμπτώματα στα παιδιά. Αν και έχουν υπάρξει προηγούμενες αναφορές ηπατίτιδας σε παιδιά με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα που είχαν μολυνθεί με αδενοϊό, ο αδενοϊός τύπου 41 δεν είναι συχνή αιτία ηπατίτιδας σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά.

Άλλες κοινές αιτίες ιογενούς ηπατίτιδας, όπως λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E εξετάστηκαν, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία για αυτές τις λοιμώξεις σε κανέναν από τους ασθενείς. Ορισμένες άλλες αιτίες έχουν αποκλειστεί για 5 περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Αλαμπάμα, όπως:

 • Ο ιός που προκαλεί COVID-19
 • Βακτήρια
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
 • Αυτοάνοση ηπατίτιδα
 • Νόσος Wilson

Τι Δεν Γνωρίζουμε

Προς το παρόν, η αιτία της αναφερόμενης νόσου σε αυτά τα παιδιά είναι άγνωστη. Ενώ έχει ανιχνευθεί αδενοϊός σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι γνωστό αν είναι η αιτία της ασθένειας. Επίσης δεν είναι γνωστός και διερευνάται ο ρόλος άλλων παραγόντων σε αυτή την ασθένεια, όπως η έκθεση σε τοξίνες ή άλλες λοιμώξεις που μπορεί να έχουν τα παιδιά.

Επιπολασμός (αριθμός περιπτώσεων)

Τα CDC επισημαίνουν ότι «δεν είναι ακόμη σαφές εάν όντως έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά ή απλά έχει βελτιωθεί ο εντοπισμός περιπτώσεων», όπως επίσης και ότι «δεν είναι ασυνήθιστο η αιτία ορισμένων περιπτώσεων ηπατίτιδας στα παιδιά να παραμένει άγνωστη».

«Αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι ο αδενοϊός θα μπορούσε να είναι η αιτία ορισμένων από αυτές τις αναφερόμενες ασθένειες, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα - συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού άλλων πιθανών αιτιών και του εντοπισμού άλλων πιθανών παραγόντων», τονίζουν τα CDC .

Ο ΕΟΔΥ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Οδηγίες προς τους γονείς

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σε γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
 • Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
 • Κνησμό
 • Αρθραλγία/μυαλγία
 • Πυρετό
 • Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
 • Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

Επίσης, συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής :

 • τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)
 • αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
 • κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
 • αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)
 • αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού
 • επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών

Τέλος, συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.