Μενού
  • Α-
  • Α+

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο 27χρονος χιμπατζής, ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα του Πάρκου, με ύψος 1,60 σε όρθια θέση και βάρος 60 κιλά. Κατάφερε να υπερπηδήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια και να περάσει την τάφρο που υπάρχει περιμετρικά, με τη διοίκηση να παίρνει την απόφαση να τον θανατώσει. Αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είδε κάποιον από το προσωπικό με όπλο νάρκωσης αλλά μόνο έναν άνδρα με πυροσβεστήρα. «Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε πίσω αλλά δεν είχε καμία αντίδραση» λέει ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ ενώ για το περιστατικό διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Διαβάστε ακόμη: Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Σκότωσαν χιμπατζή, αφού πρώτα διέφυγε από τον περιορισμένο χώρο του - Δεύτερο περιστατικό σε 4 χρόνια

Ο χιμπατζής βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου και οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν. Αποφάσισαν να τον θανατώσουν ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, αφού θα χρειάζονταν 15 λεπτά για να δράσει. Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ είπε στον ΑLPHA ότι χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστήρας που δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» που επικαλείται το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν. Για πυροσβεστήρα έκανε λόγο ένας αυτόπτης μάρτυρας... Όταν ρωτήθηκε εάν το ζώο μπορούσε να γλιτώσει: «Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, γιατί μια νάρκωση σε ένα ζώο που έχει υψηλή αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή θα έκανε 15-20 λεπτά για να μπορεί να πιάσει. Προσπαθήσαμε να τον οδηγήσουμε πίσω αλλά δεν είχε καμία αντίδραση». 

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία οργανώνει για σήμερα Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο ότι στην ανακοίνωση του πάρκου, «δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες».

https://twitter.com/pfpomospondia/status/1540745059384950785?ref_src=twsrc^tfw

«Όπλο για να τον ναρκώσουν δεν είδα»

Την ώρα που ο χιμπατζής βγήκε από το κλουβί υπήρχαν επισκέπτες. Ενας από αυτούς μίλησε στον ALPHA: «Φτάνουμε έξω από την πύλη, βάζουμε την μικρή στο καρότσι και ξαφνικά σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω ένα χιμπατζή να είναι σε μια κολώνα πάνω και να έχει σηκωθεί όρθιος. Μιλάμε για πάνω από 1,80 ύψος, κατάμαυρος. Λέω στη γυναίκα μου βάλε το παιδί γρήγορα στο αυτοκίνητο. Με το που μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κάνει μια κίνηση και πηδάει, από τρία μέτρα που είναι η κολόνα. Έχουμε κάτσει μέσα κλειδωμένοι και ακούμε μια ειδοποίηση από τα μεγάφωνα μείνετε όλοι στα αυτοκίνητα γιατί έχει διαφύγει ζώο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκαν έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, ενώ κάποιος κρατούσε πυροσβεστήρα: «Όπλο για να το ναρκώσουν δεν είδα. Ο ένας κρατούσε πυροσβεστήρα. Ο χιμπατζής έφυγε μέσα στα χωράφια προς τη Λεωφόρο, επικρατούσε ένας πανικός. Είμαι συγκλονισμένος, τρέμω». 

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την θανάτωση του χιμπατζή: 

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν...

Αντιδράσεις στα social media 

Η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να θανατώσει τον χιμπατζή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς να επικρίνουν τόσο την απόφαση θανάτωσής του, όσο και το γεγονός ότι το ζώο αντί να βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, βρισκόταν περιορισμένο στο ζωολογικό κήπο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τα stories που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: