Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των νέων ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των μέτρων έναντι του κορονοϊού. Όπως προκύπτει, σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία ή καραντίνα, ενώ συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τέλος η καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Βέβαια ξενοδοχεία καραντίνας δεν ορίζονται, αλλά περιγράφονται δωμάτια καραντίνας τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι ξενοδόχοι για να απομονώσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εάν το κρίνει απαραίτητο ο συνεργαζόμενος γιατρός. Διαφορετικά θα παραμένουν στα δωμάτιά τους. Άγνωστο παραμένει ποιος θα ελέγχει όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, εάν θα κυκλοφορούν κανονικά στις τουριστικές περιοχές.

«Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», εξήγησε το σκεπτικό για την απόφαση αυτή: «Οι τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση προς αυτούς να φοράνε τη μάσκα τους και να είναι σε αυτοπεριορισμό μέχρι να φύγουν για τη χώρα τους. Τα κρούσματα, όταν έχουμε φτάσει στο επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού με τους εμβολιασμούς, δεν είναι ο σημαντικότερος δείκτης. Οι σημαντικότεροι δείκτες είναι οι σκληροί δείκτες που πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσηλείες και θνησιμότητα».

Όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ: «Θεωρούμε πως έχουμε φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων. Με επιφύλαξη αναμένουμε πως δεν θα βιώσουμε μεγάλη αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ», ενώ επιφυλάχθηκε να εκφράσει εκτίμηση για το φθινόπωρο.

Στο κατά πόσο με αυτή την απόφαση του ΕΟΔΥ ενισχύονται οι αιτιάσεις κάποιων ότι «...όλα γίνονται για τον τουρισμό», απάντησε πως «...ακολουθούμε τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε». Επίσης, ο κ. Ζαούτης εστίασε στην άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και επισήμανε πως «είμαστε από τα κράτη που καθυστερήσαμε την άρση των μέτρων» και σημείωσε πως «εξακολουθεί να ισχύει η σύσταση για χρήση της μάσκας στους ευάλωτους πολίτες σε χώρους με συνωστισμό».

Όπως ενημέρωσε, εξηγώντας τους λόγους που ο ΕΟΔΥ αποφάσισε την εβδομαδιαία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας: «Είναι σταθερές οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, ανεξάρτητα από την αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν όλα τα κράτη της Ε.Ε, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, έχουν προχωρήσει σε εβδομαδιαία έκθεση».

Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στους λόγους που οδήγησαν τον ΕΟΔΥ να σταματήσει την επίσημη καθημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων και θα ανακοινώνονται άπαξ στο τέλος της εβδομάδας. 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που διευκρινίζει τις διαδικασίες σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης νοσήσει με Covid-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).
  • Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη.
  • Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (210 5212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού.
  • Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA