Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα βίντεο από drone δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά της Ιεράπετρας και σκότωσε μια γυναίκα τσεχικής καταγωγής, τραυμάτισε ελαφρά τον 9χρονο γιο της, ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου και δεν θάφτηκε ζωντανός από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, μέρος του οποίου κατέρρευσε και καταπλάκωσε την 45χρονη γυναίκα, η οποία θα ταξίδευε σε λίγες ώρες για να επιστρέψει στην βάση της, όμως ο θάνατος της είχε στήσει καρτέρι στην Κρήτη.

Πυροσβέστες, 3η ΕΜΑΚ, αστυνομικοί και εθελοντές μαζί με τον 51χρονο σύζυγο και το 9χρονο παιδί έψαχναν εναγωνίως την 45χρονη γυναίκα, την οποία κατάφεραν να εντοπίσουν ύστερα από περίπου 5 ώρες σκαψίματος στα μπάζα. Η άτυχη 45χρονη βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι και είχε καλυφθεί με μπάζα. Μάλιστα, μαρτυρίες των διασωστών αναφέρουν πως η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη σε εμβρυακή στάση ενώ ήδη είχε αφήσει την τελευταία της πνοή. Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται τόσο ο σύζυγος όσο και ο γιος της αδικοχαμένης γυναίκας. 

Διαβάστε ακόμη: Το χρονικό της τραγωδίας με την νεκρή τουρίστρια - Ο βράχος καταπλάκωσε το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα

Ο 51χρονης εμφανώς συντετριμμένος λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, με αίματα στην μπλούζα του, πήγε ξανά στα ερείπια, βρήκε την κατεστραμμένη τους βαλίτσα, έβαλε όσα πράγματα βρήκε και μαζί με τον γιο του έφυγαν για το σημείο όπου τους υπέδειξαν οι Αρχές. Ο 9χρονος πληροφορήθηκε αργά το απόγευμα ότι η μητέρα του έφυγε από τη ζωή και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Λέκκας: Ηταν θέμα χρόνου να γίνει το κακό...

«Το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς, και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 ημέρες σε όλη την Κρήτη. Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν και συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δε θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες. Θα πρέπει να επισημάνουμε για μια φορά ακόμα τον κίνδυνο πως πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία» είπε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι θα γινόταν το κακό καθώς «ούτως ή άλλως θα υπήρχαν κατολισθήσεις στο σημείο αυτό αλλά οι βροχές επιτάχυναν το φαινόμενο».  Το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, όπως αναφέρει, υπάρχει ήδη, όμως οι υπηρεσίες δεν είναι τόσο αυστηρές με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την εικόνα. «Θα πρέπει να αναφέρω πως 50 χλμ Δυτικότερα της περιοχής χτίζεται ένα ξενοδοχείο πάνω σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της Ευρώπης. Το έχουμε επισημάνει, αλλά βεβαίως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει η δραστηριότητα στην περιοχή και να δοθούν οι άδειες» πρόσθεσε.

Εκτενής αναφορά στα διεθνή μέσα

Εκτός συνόρων ταξίδεψε η τραγική είδηση του θανάτου της 45χρονης τουρίστριας από την Σλοβενία η οποία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, έχασε την ζωή της σε ξενοδοχείο της Αγιάς Φωτιάς μετά την πτώση ενός βράχου ο οποίος κατρακύλησε και έπεσε πάνω στην οροφή του μοιραίου ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τον «τεράστιο βράχο» που συνέθλιψε δωμάτια που διέμεναν τουρίστες στην Κρήτη, ενώ την είδηση αναμεταδίδει και η dailymail. Στο τσέχικο ειδησεογραφικό πρακτορείο expats.cz γίνεται επίσης λόγος για την γυναίκα που είχε καταγωγή από εκεί, που έχασε την ζωή της στην Κρήτη μετά την πτώση του βράχου στο δωμάτιο που κοιμόταν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA