Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα στους κόλπους της «Κιβωτού του Κόσμου» ολοένα και αυξάνονται, έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση και για το μέλλον των δομών φιλοξενίας στη χώρα μας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γνωστού ψυχιάτρου, Δημήτρη Σούρα, ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι!» αναφέρθηκε στις σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σούρας, γνωρίζει και ο ίδιος στοιχεία για ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και κακές συμπεριφορές από υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πιστεύω ότι η Κιβωτός θ’ αποτελέσει το τέλος των δομών. Για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν γνώριζα κάτι, ήξερα ονόματα ανθρώπων που κακοποίησαν παιδιά στην Κιβωτό, άνθρωποι που έχουν βγει στη δημοσιότητα». Μάλιστα, ο κ. Σούρας μιλώντας στην εκπομπή, έθεσε κάποια ερωτήματα: «Πού είναι η κρατική μέριμνα και ο κρατικός έλεγχος; Πού είναι οι τίτλοι σπουδών των ατόμων που ασχολούνται με τα παιδιά; Είναι άνθρωποι κατάλληλοι να ασχοληθούν με παιδιά; Ο ρόλος της Εκκλησίας; Ο παπάς ανήκει σε μία Μητρόπολη, γιατί δεν μιλάει ο Μητροπολίτης; Η Ιερά Σύνοδος απάντησε ότι δεν δέχεται την εποπτεία, πώς μπορεί ένας απλός παπάς να είναι ενάντια της Ιεράς Συνόδου»;

«Κάθε τιμωρία είχε την έγκρισή του»

Την ίδια ώρα οι καταγγελίες πέφτουν κατά... ριπάς, με τις περισσότερες να «δείχνουν» τον πατέρα Αντώνιο ως γνώστη της νοσηρής αυτής κατάστασης στη δομή. Χαρακτηριστική η μαρτυρία μίας πρώην φιλοξενούμενης στην «Κιβωτό του Κόσμου», σύμφωνα με την οποία ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να γνώριζε και να έδινε την έγκρισή του για βάναυσες τιμωρίες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αποκάλυψη έρχεται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας κατά του πατέρα Αντώνιου περί σεξουαλικής κακοποίησης, με την Κιβωτό του Κόσμου να απειλεί με μηνύσεις.

Η κοπέλα, που μίλησε στο OPEN, διέμενε στην «Κιβωτό» για έξι χρόνια. «Από τα 12 έτη μέχρι τα 18 μου. Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική», όπως περιγράφει η ίδια. «Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας βρίζανε και τέτοια απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε ξέρω εγώ κακή επιρροή και κάτι τέτοιο», διευκρινίζει.

«Με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο όλο το καλοκαίρι»

Στη συνέχεια, η 20χρονη σήμερα κοπέλα αποκαλύπτει πως «πήρα τιμωρία να είμαι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν κάτι συγκεκριμένες ώρες, τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το οποίο αυτό ήταν μόνο δουλειές». Οπως προσθέτει, «δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι».

Όσον αφορά στην «αφορμή» για αυτή την πράξη του πατέρα Αντώνιου, η κοπέλα δηλώνει πως: «Γενικά εκείνο το κορίτσι, εντάξει, δεν ήταν και από τα ήρεμα παιδιά που υπήρχαν στο σπίτι και έτσι είχε συνέχεια παραβατικές συμπεριφορές, έβριζε, φώναζε, χτυπούσε, δεν άκουγε καθόλου, έκανε τα δικά της και έτσι και εμείς είχαμε κάποιου είδους παράπονα. Και πήγαμε, τα είπαμε και είχαμε καθίσει όλοι μαζί σε έναν κύκλο ας πούμε και μιλούσαμε και σε μία στιγμή που φώναζε εκείνος σε εκείνη και εκείνη σε εκείνον, ε, κάποια στιγμή της πετάει ένα χαστούκι».

«Με την έγκρισή του πατέρα Αντώνιου μας κλείδωναν σε δωμάτια»

Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».

Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τα εξής: «Εγώ τότε που ‘χα βγει από τη συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πάτερ ήταν εκεί και μας έχει πιάσει και μας μίλαγε. Και λέει, ναι εγώ έκανα αυτή την έγκριση. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω “συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;”. Και λέει ναι, “προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε”. Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”». Η κοπέλα αποκαλύπτει επίσης πως είχε δραπετεύσει από τη δομή, λέγοντας πως «Όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».

Σε ερώτηση ποια ήταν η τιμωρία, η ίδια απαντά πως «Η τιμωρία και η συνέπεια για μένα τουλάχιστον είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η συνέπεια είναι η συνέπεια των πράξεών μας, δηλαδή αν κλείσω την πόρτα δυνατά και φρακάρει θα κλειδωθώ μέσα. Αυτή είναι η συνέπεια του ότι έκλεισα την πόρτα δυνατά». «Η τιμωρία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εκείνοι έλεγαν ότι οι τιμωρίες που μπαίναμε εμείς τις ονόμαζαν συνέπειες, συνέπειες των πράξεών μας. Γενικά δεν είχα καμία ελευθερία έπρεπε να είμαι συνέχεια δίπλα από τον παιδαγωγό, να μην έχω καμία επαφή με τα παιδιά, να είμαι απομονωμένη, όχι απαραίτητα να είμαι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, αλλά είχα πάντα ένα γεμάτο πρόγραμμα που συνήθως ήταν από δουλειές και βοηθούσα το προσωπικό που υπήρχε», συμπληρώνει στο τέλος.

Σοκαριστικές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σκληρές τιμωρίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 19 Αυγούστου του 2022 όταν ο Βολιώτης υπάλληλος και παιδαγωγός κατήγγειλε στην Αστυνομία το περιστατικό του ξυλοδαρμού. Σε εκείνη τη δημόσια καταγγελία του, σημείωσε περιστατικό ξυλοδαρμού που έγινε στις 3 Αυγούστου, στο υπόγειο της δομής, το οποίο αφορούσε τρία ανήλικα παιδιά και έγινε από στέλεχος της δομής που είχε έρθει από την Αθήνα. Στην καταγγελία του ο Βολιώτης παιδαγωγός  είχε αναφέρει ότι ήταν το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού και επιπλέον το γεγονός ότι δεν ήταν ο μόνος που είχε κάνει καταγγελία στην Αστυνομία.

Το αποτέλεσμα ήταν να μάθει από το τηλέφωνο, λίγες ώρες αργότερα, ότι απολύεται από την «Κιβωτό». Ο επίσημος λόγος της απομάκρυνσης του εν λόγω παιδαγωγού από τη δομή ήταν ότι δεν ταίριαζε με το προφίλ της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ραγδαίες οι εξελίξεις

Τρία άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελέως Ανηλίκων, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ ελέγχονται όλες οι δομές της οργάνωσης. Ο βασικός καταγγελλόμενος για την υπόθεση αναμένεται να κληθεί από τη Δικαιοσύνη πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Είτε θα κληθεί για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος, είτε θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, γιατί μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος για τα παιδιά που μένουν στις δομές της Κιβωτού.

Οι Αρχές δεν αμφισβητούν τα όσα έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ο 19χρονος. Και αυτό, γιατί έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες θεωρούν ότι θα μπορούσε να γνωρίζει μόνο το πρόσωπο που είχε έρθει κοντά στον καταγγελλόμενο. Ο 19χρονος φέρεται να έχει περιγράψει λεπτομερώς τους χώρους όπου πήγαινε με τον καταγγελλόμενο. Στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» που πήγαιναν, στην επαρχία, έμεναν στο ιδιωτικό σπίτι του άνδρα τον οποίο καταγγέλλει. Στο μεταξύ, στην «Κιβωτό του Κόσμου» αναμένεται να τοποθετηθεί επόπτης, να αντικατασταθεί η διοίκηση και να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της οργάνωσης.