Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Κιβωτός του Κόσμου με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες για τα ακίνητα και τα χρήματα τόσο της ΜΚΟ όσο και του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας Σταματίας που φέρεται να άδειασε άρον – άρον τραπεζική θυρίδα. Από τις οικονομικές Αρχές έχουν εντοπιστεί ούτε λίγο ούτε πολύ... 280 ακίνητα που ανήκουν στο ίδρυμα, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ποσά που έχουν βρεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς «αγγίζουν» τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για κακοποίηση - Θεολόγος κατηγορείται για ξυλοδαρμούς

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κιβωτός του Κόσμου είχε φτάσει στο σημείο να έχει ετήσια έσοδα 5.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για τα οικονομικά της «Κιβωτού», η ακίνητη περιουσία της ΜΚΟ εκτοξεύτηκε μέσα σε 9 χρόνια, με τις αγορές να διαδέχονται η μία την άλλη. Την ίδια περίοδο τα χρήματα από δωρεές και επιδοτήσεις έφτασαν τα 85.000.000 ευρώ. Η βιτρίνα που είχαν χτίσει οι υπεύθυνοι είχε ευαισθητοποιήσει από επιχειρηματίες και εφοπλιστές μέχρι τον απλό κόσμο που ήθελε να προσφέρει όσο και ό,τι μπορούσε για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις δομές. 

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε για την Κιβωτό του Κόσμου και διεμύνησε πως «θα σφίξουν τα λουριά», τόσο για τη ΜΚΟ του πατέρα Αντωνίου όσου και για τις άλλες δομές. «Πρέπει να δούμε τι θα αποδώσει η έρευνα της Δικαιοσύνης», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, προχωρώντας σε δύο κομβικά σημεία: «Πρώτον: Σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση των παιδιών, συνιστά ειδεχθές έγκλημα. Πλέον, η χώρα έχει εθνικό σχέδιο διαχείρισης τέτοιων κρουσμάτων, ειδικό μητρώο για το ποιος εργάζεται με τα παιδιά αυτά σε αυτές τις δομές αλλά και ένα μητρώο καταγραφής της εξέλιξής τους. Δεύτερον: Το πιο κατάλληλο μέτρο οικογενειακής επανένωσης είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία, με την αποϊδρυματοποίηση να είναι ο στόχος», υπογράμμισε.

Κιβωτός του Κόσμου: Τα ακίνητα και οι ακριβές κουρτίνες 

Πριν εννέα χρόνια, το 2013, η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογιζόταν στα 6 εκ. ευρώ, σήμερα, μετά από νέες δωρεές αλλά και την αξιοποίηση των ακινήτων, η αξία εκτοξεύθηκε στα 21 εκ. ευρώ, οικονομική διαχείριση που θα ζήλευε και ο καλύτερος σύμβουλος real estate. Δέος προκαλεί παράλληλα, ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της Κιβωτού του Κόσμου, 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα, άλλα από δωρεές, άλλα από αγορές. Κάποια από τα ακίνητα τα εκμεταλλεύονταν νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι.

Εντύπωση προκαλεί ότι στη Χίο ο δήμος είχε παραχωρήσει κτίριο στην Κιβωτό με μοναδική προϋπόθεση να καλύπτονται οι δανειακές υποχρεώσεις του ακινήτου. Την ίδια ώρα στο νησί, η Κιβωτός έχει αγοράσει ακίνητο 2.372 τ.μ., αξίας 400.000 ευρώ. Ζητούσαν δωρεές, αγόραζαν ακίνητα, αλλά δεν πλήρωναν τις δόσεις για τις εγκαταστάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί. Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη,  Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.

Όλα αυτά, ενώ καθημερινά νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως σχετικά με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, τους επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μαρτυρίες στην εκπομπή «T-Live», πριν από δέκα χρόνια η πρεσβυτέρα είχε προχωρήσει σε δαπανηρές αγορές, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε μεταξωτές κουρτίνες. «Ξόδεψε ένα πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή, για κουρτίνες. Ήταν Σεπτέμβριος. Είχε έρθει με μια διακοσμήτρια και ψώνισε κουρτίνες, μεταξωτές κουρτίνες. Αν θυμάμαι καλά γύρω στις 3.500 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά η πωλήτρια του καταστήματος. «Μου έκανε εντύπωση η Κιβωτός να ψωνίζει κουρτίνες τώρα, με τέτοιο ποσό και εκείνη την εποχή κιόλας. Θυμάμαι ότι είχε έρθει με διακοσμήτρια. Όλη την επιλογή την είχε κάνει η διακοσμήτρια. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ήταν μεταξωτές κουρτίνες» δήλωσε η πωλήτρια.

Παράλληλα, υπάλληλος καταστήματος που πουλάει αντίκες και πρόσφατα εξυπηρέτησε τον πατέρα Αντώνιο, υποστηρίζει ότι ο ιερέας έκανε τις πανάκριβες αγορές του μέσα από αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. «Δεν μου άρεσε και όλος αυτός ο τρόπος. Δηλαδή, ότι κάποιος είναι, κάποιος πολύ σπουδαίος, κάποιος VIP. Με την έννοια ότι είχε όλους αυτούς γύρω του να μιλάνε αντί για αυτόν. Τώρα φανταστείτε να είσαι στο κατάστημα και να είναι παρκαρισμένο το τζιπ έξω από το μαγαζί και να ζητάει να του πηγαίνουν τα πράγματα, να τα βγάζουν από το μαγαζί, έξω από την πόρτα, αντικείμενα και να τα πηγαίνουν έξω από το αμάξι, να τα βλέπει μέσα από το τζάμι το φιμέ, για να δει αν του κάνουν ή όχι» δήλωσε η πωλήτρια του καταστήματος.

«Ήταν ένα γκρουπ πραγμάτων, είχαμε εισπράξει τότε 700 ευρώ. Δηλαδή συνολικά είχε ψωνίσει 4 ή 5 φορές. Τη μια φορά ήταν τα 700 ευρώ, την άλλη φορά ήταν 900, την άλλη ήταν 340. Δεν ήταν όμως για την Κιβωτό, ήταν είδη σπιτιού. Το αλατοπίπερο, σαν αλάτι και πιπέρι, τα επάργυρα που ήταν δυο παλιά κομμάτια, εμείς τα είχαμε 60 ευρώ. Αλλά, τα πήρε μαζί με κάποια άλλα πράγματα, μαζί με έναν πίνακα, με κάποια άλλα, τα οποία όλα μαζί έκαναν 340» επεσήμανε η ίδια γυναίκα στο T-Live και πρόσθεσε: «Εμένα μου είχε κάνει εντύπωση όταν είχε έρθει ο πάτερ, τη φορά που είχε έρθει στο μαγαζί, δεν απευθυνόταν καν. Δηλαδή ο ίδιος δεν σου μιλούσε, ενώ μπορεί να ήσουν μπροστά του, αν ήθελε κάτι να σε ρωτήσει, θα ρωτούσε τον (…) να σε ρωτήσει, να σου το πει».