Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μέρες περνούν, οι καταγγελίες πληθαίνουν, τα μυστήρια γίνονται ακόμα πιο σκοτεινά και ο κλοιός γύρω από τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και υψηλόβαθμα στελέχη της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» ολοένα και «σφίγγει». Τον πρώτο ρόλο στις έρευνες, πλέον, έχει αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία που χθες το απόγευμα έκανε έφοδο στα σπίτια του ιδρυτή της δομής και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή. Το περιστατικό που φέρεται να επιτάχυνε τις κινήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας, είναι η πληροφορία πως η πρεσβυτέρα επισκέφθηκε υποκατάστημα τράπεζας την περασμένη εβδομάδα και κάτι αφαίρεσε από μία θυρίδα.

Διαβάστε ακόμη: Πατέρας Αντώνιος, ο ιερέας με το... χρυσό ράσο: 300.000 ευρώ μέσα σε 5 χρόνια έβαλε με την πρεσβυτέρα σε μόνο δύο τράπεζες

Η αρχή των ερευνών έγινε από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Κολωνού και ακολούθησαν έφοδοι σε ακίνητα που συνδέονται με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας θα επεκταθεί σε ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Μετά τις εφόδους τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, θα σταλούν στην εισαγγελία πρωτοδικών προκειμένου να εκκινήσει νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που θα αποσταλούν θα αξιολογηθούν και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας προκαταρκτικής εξέτασης που θα εστιάσει στα οικονομικά πεπραγμένα εμπλεκομένων προσώπων που είχαν καίριο ρόλο στη λειτουργία της δομής φιλοξενίας ανηλίκων.

Έτσι, με βάση το υλικό που θα σταλεί από την Οικονομική Αστυνομία, η Εισαγγελία ενδέχεται να ερευνήσει για πιθανές αξιόποινες πράξεις, όπως εκείνες που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων. Σύμφωνα με νομικούς, εφόσον προκύψουν στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργείται στην Κιβωτό, δεν αποκλείεται η εισαγγελική έρευνα να εστιάσει και σε άλλα αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης. 

Οι εικονικές δωρεές και το «πλυντήριο» επιχειρήσεων

Όπως αποκάλυψε χθες το Reader.gr το ενδεχόμενο η Κιβωτός του Κόσμου να λειτουργούσε και ως… φορολογικό πλυντήριο επιχειρήσεων που πραγματοποιούσαν εικονικές δωρεές, με το αζημίωτο βέβαια για τους διαχειριστές της, εξετάζει πέραν όλων των άλλων, η Οικονομική Αστυνομία. Οι υπόλοιποι έλεγχοι αφορούν σε φοροδιαφυγή της ίδιας της «Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης», οικειοποίηση χρηματικών ποσών που δίνονταν ως δωρεές για τα έργο της «Κιβωτού», αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αυτά τα ποσά.

Ειδικά για το θέμα της πιθανής κατάχρησης μεγάλων χρηματικών ποσών από τις δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες από το 2014 μέχρι σήμερα έφταναν μέχρι και τα 6.000.000 ευρώ ετησίως, αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reader πως αφορούν το αδίκημα της υπεξαίρεσης και για την ποινική δίωξη πιθανών δραστών θα χρειαστεί θα υποβληθεί μήνυση από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και παραδοθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, θα ενημερωθεί και το νέο ΔΣ προκειμένου να προχωρήσει σε μηνύσεις, εάν βέβαια προκύψει ότι οι διαχειριστές της «Κιβωτού» έβαζαν στις τσέπες τις δωρεές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μια υπόθεση δε σταματά την έρευνα για την άλλη. Αν αυτή η έρευνα οικονομικής φύσης, τελικά ξεκινήσει θα είναι η δεύτερη που διεξάγεται για την Κιβωτό του Κόσμου, καθώς ήδη δυο εισαγγελείς ανηλίκων ερευνούν τον ρόλο του πατέρα Αντώνιου και άλλων προσώπων μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ασελγείς πράξεις και κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά που φιλοξενούνταν ή φιλοξενούνται μέχρι σήμερα σε δομές της Κιβωτού.

Η περίεργη δωρεά σπιτιού από ηλικιωμένη με άνοια

Και μιας και ο λόγος για δωρεές, στο μικροσκόπιο των αρχών φαίνεται πως έχει μπει μια ακόμα καταγγελία η οποία, μάλιστα, δείχνει να είναι εξαιρετικά περίεργη. Σύμφωνα με τους συγγενείς μιας 91χρονης γυναίκας η οποία έπασχε από άνοια η ηλικιωμένη δεν γνώριζε ακριβώς τι υπέγραφε! Όλα έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στον Υμηττό. «Υπήρχε μία διαθήκη της θείας μου από το 2014 η οποία άφησε το σπίτι σε εμένα. Σπίτι το οποίο έχει χτίσει ο πατέρας μου», λέει ο αδερφός της θανούσης. Παρουσία δικηγόρου, οι στενοί συγγενείς ανοίγουν τη διαθήκη της γυναίκας. «Όταν άνοιξε η διαθήκη ξέραμε εκ των προτέρων ότι άφησαν το σπίτι στον αδελφό μου, αυτό το ξέραμε», λέει η αδερφή της 91χρονης.

Εκείνο που δεν ήξεραν όμως ήταν ότι δύο χρόνια πριν πεθάνει και ενώ ήδη έπασχε από βαριά άνοια, η ηλικιωμένη γυναίκα δώρισε εν ζωή το σπίτι της στην «Κιβωτό του Κόσμου». «Από ότι αντιλαμβάνομαι, την πλησίασαν κάποιοι ιερείς, από την «Κιβωτό του Κόσμου» και έκανε δωρεά εν ζωή το σπίτι της χωρίς να έχει καμία επίγνωση του τι κάνει ακριβώς». Σοκαρισμένοι οι συγγενείς προσπαθούσαν τις πρώτες μέρες να συνειδητοποιήσουν το πώς, πότε και γιατί το σπίτι 165 τ.μ. που έχτισε ο πατέρας τους περιήλθε με περίεργο, όπως λένε, τρόπο στα χέρια της πρεσβυτέρας και της «Κιβωτού».

«Την πλησίασαν από την «Κιβωτό», της είπαν: «τα παιδάκια», τη ρίξανε σε συναισθηματικό εκβιασμό. Η θεία μου δεν ήξερε τι έκανε, το είχε χάσει, έπαιρνε… Υπήρχε συνταγογράφηση με φάρμακα για άνοια». «Η αποβιώσασα θείας μας ελάμβανε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιες φαρμακευτικές αγωγές δεν έχουν δυνατότητα δικαιοπραξιών δηλαδή διαχείριση οικονομικών, δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων και μετρητών», λένε οι συγγενείς στην αναφορά τους για ακύρωση της δωρεάς. Ούτε μήνας δεν πέρασε από τον θάνατο της γυναίκας και όπως καταγγέλλουν στο Live News τα αδέλφια της, άνθρωποι της «Κιβωτού» άλλαξαν μέχρι και τις κλειδαριές από την μονοκατοικία στον Υμηττό, μόλις πέρασε στα χέρια τους. «Μας ειδοποίησε η γειτονιά και πήγα εγώ με το κλειδί μου να μπω και όντως είχε αλλαχτεί η κλειδαριά και μετά από 3-4 ημέρες, γιατί μου είπαν ότι ήταν από την «Κιβωτό», η γειτονιά, έψαχνα να τους βρω, να μιλήσω με έναν υπεύθυνο».

Μετά από 4 ημέρες άκαρπων προσπαθειών, η δομή τελικά απάντησε στους συγγενείς και τους παρέπεμψε στον πληρεξούσιο δικηγόρο. «Μία υπεροψία την είδα και μάλιστα κάποια στιγμή πήρα τηλέφωνο την «Κιβωτό» και τους ζήτησα να μπω στο σπίτι να πάρω κάποια αντικείμενα. Και μετά από τρεις ώρες με πήραν και μου είπαν: ''δεν μπορείτε, γιατί έχετε κάνει αγωγή και από την στιγμή που εκκρεμεί αγωγή δεν μπορεί κανείς να μπει στο σπίτι''».

Η ανιψιά της 91χρονης υποστήριξε ότι η αγωγή ακύρωσης της δωρεάς ήταν μονόδρομος για εκείνους από την στιγμή που η διαθήκη τούς όριζε ως μοναδικούς κληρονόμους και η δωρεά έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα όσο η θεία τους έπασχε από άνοια. «Από ότι ξέρω, από την κοπέλα που την κράταγε, πήγε μία κυρία με έναν νεαρό, της είπαν ότι είμαστε φίλοι με την κυρία Ε και τους άφησε για να πάει να ψωνίσει γιατί είχε λαϊκή εκείνη την ημέρα και τους άφησε. Μέσα σε μισή ώρα έγινε, ότι έγινε, τόσο έλειψε η κοπέλα». Οι συγγενείς καταγγέλλουν πως όλα έγιναν μέσα σε μισή ώρα το πολύ. «Πήγε η δικηγόρος που θα γινόταν πληρεξούσια, πήραν την υπογραφή της, πώς την πήραν δεν ξέρω γιατί δεν μπορούσε να γράψει η θεία μου το 2020, με τίποτα, έκανε μουτζούρες. Πιστεύω από την στιγμή που είχε άνοια η θεία μου και αποδεικνύεται από χαρτί γιατρού και από τα συνταγολόγια που γράφαμε τα χάπια, ότι θα δικαιωθούμε».