Μενού
roma
Ρομά, επεισόδια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι Ρομά «βράζουν» με τον αστυνομικό που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο και επεισόδια σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ο 34χρονος αναμένεται να απολογηθεί τις επόμενες ώρες για το πώς ο ανήλικος κατέληξε να χαροπαλεύει στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με σφαίρα από το υπηρεσιακό του όπλο. Μάλιστα, άλλη διάσταση στην υπόθεση έρχεται να δώσει η καταγγελία του προέδρου της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλη Πάντζου, ο οποίος σημείωσε ότι η επίθεση από τον άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ έγινε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ πρόκειται για μέλος της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ANT1, ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ ανέφερε ότι «ακούγονται διάφορα, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιος επίσημα να μας πει αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο;». Ο κ. Πάντζος σημείωσε πως «κανένας άνθρωπος δεν ξυπνάει το πρωί να πάει να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα γεγονός, κλοπή βενζίνης, πλημμέλημα, παραβατική πράξη… πήγε να βάλει βενζίνη και δεν πλήρωσε. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί πίνουν καφέ στο ίδιο βενζινάδικο. Ενημερώνονται εκείνη τη στιγμή. Γνωρίζουν ότι η παράβαση είναι για 20 ευρώ».

«Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ πιο ψύχραιμα, να βρουν άλλο τρόπο να σταματήσουν το ανήλικο παιδί και το όχημα, να μην κάνουν χρήση όπλου, να μην υπάρχει καταδίωξη, να κινδυνεύσουν και άλλες ζωές. Θα έπρεπε να επικρατήσει αυτή η λογική… για να κάνουν χρήση (όπλου) οι αστυνομικοί, πρέπει να πάρουν από ανώτερους εντολή, πάνω σε καταδίωξη» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το «Ιπποκράτειο» ο κ. Πάντζος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη στάση», για «πρωτοφανή σιωπή της διοίκησης και των γιατρών του νοσοκομείου, έχει τοποθετηθεί και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών». Για τις κινητοποιήσεις των Ρομά εξήγησε πως καταδικάζεται κάθε φορά «κάθε άνομη κατάσταση» και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαμαρτυρίες τους.