Μενού
roma
Το σημείο όπου δέχθηκε την σφαίρα ο 16χρονος και σφηνώθηκε σε τοίχο κτηρίου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά ύστερα από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη. Ο αστυνομικός κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, που καλείται να αποφασίσει αν θα τον προφυλακίσει ή όχι.

Την ίδια στιγμή, Ρομά από όλη την Ελλάδα κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη και υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στις τάξεις τους, με το ενδεχόμενο μιας μη προφυλάκισης του αστυνομικού να πυροδοτεί νέο κύκλο βίας.

Τον έχουν μπουντρουμιασμένο για να τον προστατέψουν από τους πραγματικούς κακοποιούς

Ο Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί τον αστυνομικό είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που δεν έχει προορίσει τη ζωή του να παραβαίνει το νόμο, να βρίσκεται μπουντρουμιασμένος μέσα στο μέγαρο της Αστυνομίας και να προσπαθούν να τον προστατέψουν από πραγματικούς κακοποιούς. Δεν είναι εύκολο. Η προσωπικότητα του συγκεκριμένου προσώπου -όταν μου είπε ότι θέλει να τον αναλάβω έκανα κι εγώ έρευνα- είναι ένα φτωχόπαιδο που δούλευε από μικρό σε οικοδομές και σαν υδραυλικός. Εχει γονείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τα επωμίζεται αυτός. Εχει τελειώσει ανωτάτη σχολή, ήταν από τους πρώτους στις εξετάσεις της Αστυνομίας. Είναι ιδιαίτερα έμπειρος αστυνομικός. Εχει περισσότερες από 10 ηθικές ανταμοιβές στην διαδρομή του. Κι έψαξα, από τους συναδέλφους του, ότι είναι υπόδειγμα αστυνομικού και οικογενειάρχη».

Για την «είδηση» που βγήκε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή ο Κούγιας ήταν λάβρος λέγοντας: «Θα του στείλω ένα μήνυμα του ανθρώπου αυτού, που διαδίδει ότι ο αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, ότι θα βρει τον μπελά του αυτή τη φορά. Ο αστυνομικός και η οικογένειά του όχι μόνο δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή αλλά μάλλον είναι εντελώς "απέναντι" σε ό,τι αφορά στην πολιτική τους πεποίθηση».

Δεν έκανε κάτι για να μετανιώσει - Περιμένω να αφεθεί ελεύθερος

Για το αν μετανιώνει ο εντολέας του, ο Κούγιας είπε ότι «δεν έχει κάτι για να μετανιώσει. Δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως». Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα. Το θύμα έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή με άμεσο δόλο».

Από τα 12 τους κάνουν παράνομες πράξεις

Περιμένω να μείνει ελεύθερος. Αυτούς τους τύπους που λένε ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους κι ότι θα κάνει κάποιος στο παιδί του αστυνομικού ό,τι έκανε στο δικό του, τούς ξέρω χρόνια. Τους βλέπουμε κάθε μέρα στα δικαστήρια κατηγορούμενους για ληστείες, για εμπόριο ναρκωτικών, για κλοπές, για βιασμούς, από τα 12 τους χρόνια κάνουν παράνομες πράξεις. Ακόμα και οικογένειες. Υπάρχει κοινωνική εκτροπή, την οποία πρέπει η οργανωμένη κοινωνία να διορθώσει. Δεν μπορεί να βγαίνουν στην παραβατικότητα και τώρα λένε ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, να υποκύψει η Δικαιοσύνη και να θέλουν να φυλακίσουν έναν έντιμο άνθρωπο.