Μενού
eythimios-lekkas
Ευθύμης Λέκκας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο ισχυρός σεισμός, 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 60 χιλιομέτρων από την Αθήνα, που σημειώθηκε στα Ψαχνά της Ευβοίας το μεσημέρι της Τετάρτης (14:30) προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς και στους σεισμολόγους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ρήγμα το οποίο δε βρίσκεται στις Ζαρακές σήμανε συναγερμό, με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να συγκαλεί τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα... ταρακουνιέται σε τακτά χρονικά διαστήματα και το νέο ρήγμα αναγκάζει τους σεισμολόγους να προχωρήσουν σε έκτακτη σύσκεψη για να εξετάσουν τα δεδομένα.

Αντιπεριφερειάρχης Κελαϊδίτης: Δεν εντοπίζονται προβλήματα στην περιοχή

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας για τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια, καθησύχασε τους πολίτες, αναφέροντας ότι προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα στην περιοχή. Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται». Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνει πως πρόκειται για νέα εστία, με ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 με τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ και δεν έχει σχέση με τους Ζάρακες Ευβοίας που «ταρακούνησαν» την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Ο ίδιος είχε προτείνει να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, γεγονός που εισακούστηκε και από τον κ. Λέκκα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, καθώς εκτός από την ένταση, είχε και αρκετά μεγάλη διάρκεια.

«Πάντα περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό»

«Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό», επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιώντας ότι «ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «δεν ξέρουμε το πότε και γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι». Όπως τόνισε, «για το θέμα του σεισμού δεν χρειάζεται ανησυχία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό. Πάντα προκαλεί προβλήματα και οφείλουμε εμείς να είμαστε έτοιμοι».