Μενού
eyaggelismos
Ευαγγελισμός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά και προκαλούν «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές Αρχές, τα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνεται την πίεση. Ο Ευαγγελισμός, που εφημέρευε χθες Δευτέρα, έφτασε σε οριακό σημείο, καθώς σύμφωνα με το ΕΚΑΒ χρειάστηκε να περιθάλψει κατά την εφημερία του 90 εμπύρετα περιστατικά, τα οποία πιθανολογείται ότι ήταν Η1Ν1, αλλά και 20 ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορονοϊού.

Οπως μετέδωσε το Mega από τις 21:00 έως και περίπου τα μεσάνυχτα το ΕΚΑΒ έβαλε το νοσοκομείο «υπό προστασία» δηλαδή τα περιστατικά διοχετεύονταν σε άλλο νοσοκομείο που εφημέρευε. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της γρίπης, με τα δεδομένα ωστόσο να μην είναι αισιόδοξα για τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται η κορύφωση του κύματος που ούτως ή άλλως αναμενόταν.

«Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, θα φτάσουμε ίσως και τα 350.000 κρούσματα εβδομαδιαίως. Τα μοντέλα μας λένε για 40 με 50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη όλοι θα έχουμε περάσει μία από τις ιώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, δίνοντας την εικόνα για τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε τον κορονοϊό και το στέλεχος που έχει επικρατήσει αυτή την περίοδο, ως την ηπιότερη λοίμωξη που κυκλοφορεί καθώς όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ «είναι σοβαρή η λοίμωξη υπό προϋποθέσεις. Ολοι οι υπόλοιποι το περνούν με μια μικρή ταλαιπωρία. Αυτή τη στιγμή το 60% των λοιμώξεων είναι από γρίπη και το υπόλοιπο 40% από τον κορονοϊό και τους άλλους ιούς». Στην ερώτηση πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από το κορονοϊό, ο καθηγητής πνευμονολογίας ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως ο εμβολιασμός που είναι η κυριότερη ασπίδα κατά της γρίπης, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τόσο στα παιδιά όσο και στους άνω των 60 ετών.