Μενού
petros-filippidis-diki
Πέτρος Φιλιππίδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου διακόπηκε η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, οπότε θα αρχίσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής (13/1) η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του ηθοποιού για το αδίκημα του κατ' επανάληψη βιασμού, ενώ προτείνει την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγόρησε τον δικηγόρο Αλέξανδρο Μίντζια ως «ενορχηστρωτή της πλεκτάνης» εναντίον του. Ο κ. Μιντζιας είναι δικηγόρος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας του καταγγελλόμενου βιασμού και της καταγγελλόμενης απόπειρας βιασμού, και, σύμφωνα με τον Πέτρο Φιλιππίδη, είχε συστήσει «εταιρεία μαζί με τον αδελφό της Αννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους, που εκπροσωπεί καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών τις Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου και την κόρη της Παπούλια». Μάλιστα ο κατηγορούμενος ηθοποιός υπέβαλε αίτημα συμπληρωματικής απολογίας στην Εδρα, το οποίο έγινε δεκτό.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Πιο αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού και την αθώωσή του για τον καταγγελλόμενο κατ' εξακολούθηση βιασμό. Η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί ο ηθοποιός, λόγω αμφιβολιών που εξέφρασε για την αξιοπιστία της πρώτης καταγγέλλουσας ηθοποιού, ενώ για τις δύο απόπειρες βιασμού η εισαγγελική λειτουργός απεφάνθη ότι βάσει των στοιχείων, τις έχει πραγματοποιήσει και ζήτησε την καταδίκη του.

Αναλυτικά, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας σημείωσε για την καταγγέλλουσα τον βιασμό της από τον ηθοποιό: «Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Εχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη», σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός προτείνοντας την αθώωση του Φιλιππίδη από την βαρύτερη των κατηγοριών που αντιμετώπιζε.

Ειδικότερα, ξεκινώντας την αγόρευσή της επισήμανε πως: «Οφείλουμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία της μαρτυρίας όταν είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο που υπάρχει. Για τον πρώτο καταγγελλόμενο βιασμό η καταγγέλλουσα είχε καταθέσει ότι υπήρχε χειραγώγηση. "Υπήρχαν πράγματα που έλεγες για τον κατηγορούμενο... απλώς με συμπαθεί πολύ. Ήταν στο όριο" είχε καταθέσει η καταγγέλλουσα» είπε η εισαγγελέας σημειώνοντας στη συνέχεια ότι του δήλωσε πως θέλει να φύγει αλλά και πως δεν αντιλήφθηκε ότι η πράξη που έγινε σε βάρος της συνιστούσε βιασμό. «Επιτρέψτε μου όμως ότι με το βιαστή σου δεν μπορείς να κανείς χιούμορ. Θα εκτιμηθεί και η συμπεριφορά του θύματος. Το θύμα δεν απολογείται για τη συμπεριφορά του, αλλά αξιολογείται η κατάθεση του»

Αναφερόμενη στο δεύτερο περιστατικό βιασμού, η εισαγγελέας είπε: «Η καταγγέλλουσα είπε πως πήγε με βαριά καρδιά θεωρώντας πως θέλει να επανορθώσει ο κατηγορούμενος. (σ.σ.: Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε αποσπάσματα της κατάθεσης της καταγγέλλουσας για τον δεύτερο βιασμό). Η καταγγέλλουσα στην ανακρίτρια είχε καταθέσει ότι ενθουσιάστηκε ασχέτως με ό,τι είχε γίνει, ενθουσιασμό που επιβεβαίωσε και η μητέρα της. Γεννώνται ερωτηματικά. Βεβαίως ήταν χαρούμενη στην προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Όμως μια γυναίκα που έχει υποστεί τέτοια πράξη επουδενί δεν πηγαίνει χαρούμενη στον βιαστή της. Είπε ότι "έτσι έχουμε γαλουχηθεί στο θέατρο". Μέχρι ποια συμπεριφορά; Μέχρι τη διάπραξη κακουργήματος και μάλιστα από αυτά με τη μεγαλύτερη απαξία; Κατά την άποψη της ομιλούσας, όχι».

Η εισαγγελέας επισήμανε ότι στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας υπάρχουν αντιφάσεις, τις οποίες ανέφερε αναλυτικά, υπογραμμίζοντας ότι το δεύτερο περιστατικό βιασμού της το υπενθύμισε φίλος της κι έτσι το ανέφερε στο στάδιο της ανάκρισης. «Σε ερωτήσεις προς την καταγγέλλουσα για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις καταθέσεις της, εκείνη υποστήριξε "Ηταν όλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Οταν μου τα θύμισε ο Παναγιώτης (σ.σ: ο φίλος της), ήταν σαν να άνοιξε αυτή την πόρτα" Η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Αλλά στο ΣΕΗ, αλλά στον εισαγγελέα, αλλά στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή; Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελέα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο».

Αυτές οι διαφοροποιήσεις δημιούργησαν ερωτηματικά στην εισαγγελέα της έδρας. «Ήταν ένα περιστατικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός; Όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι "το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος"». Η πρώτη καταγγέλλουσα είναι ηθοποιός και γνωρίζει τους κανόνες της υποκριτικής. Είπε φράσεις όπως "στο θέατρο ματώνουμε. Όμως σε κανένα επαγγελματικό χώρο δεν μαθαίνουν οι δάσκαλοι στους νέους καλλιτέχνες να ανέχονται εγκλήματα. Συμπεριφορές ναι, πίεση ναι, αλλά όχι κακουργήματα ή κακοποιητικές συμπεριφορές... Μου προκάλεσε εντύπωση ότι σε αίτημα για αναπαράσταση η πρώτη καταγγέλλουσα είπε "θα δεχτώ να γίνει αναπαράσταση αν το κάνει ο ίδιος. Μπορεί;". Στη συνέχεια είπε ότι ήταν χιούμορ και ειρωνεία και πως το θεωρεί αναχρονιστικό. Επιτρέψτε μου όμως ότι με το βιαστή σου δε μπορείς να κανείς χιούμορ. Θα εκτιμηθεί και η συμπεριφορά του θύματος. Το θύμα δεν απολογείται για τη συμπεριφορά του, αλλά αξιολογείται η κατάθεση του». 

Τι ποινή προβλέπεται για την απόπειρα βιασμού

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, «όποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή σοβαρού και άµεσου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας µε αυτήν πράξεις. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιµωρείται µε κάθειρξη έως δέκα (10) έτη».

Επιπλέον ορίζεται:

«Όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή. Με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι δύο ετών τιμωρείται η πράξη της προηγούμενης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος από 12 ετών. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπειά του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
ΠΚ 338 – Κατάχρηση σε ασέλγεια

Όποιος με κατάχρηση της παραφροσύνης άλλου ή της από οποιαδήποτε αιτία προερχομένης ανικανότητάς του να αντισταθεί, ενεργεί επ΄αυτού συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Όποιος με κατάχρηση των παραπάνω καταστάσεων προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν σε ασελγείς πράξεις, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Αρ.9 Ν.3500/2006».

«Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίντζιας πίσω από την πλεκτάνη εις βάρος μου»

Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Φιλιππίδης έκανε λόγο για «πλεκτάνη» σε βάρος του, με «ενορχηστρωτή» τον δικηγόρο Αλέξανδρο Μίντζια που εκπροσωπεί την πρώτη και την τρίτη καταγγέλλουσα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρέθεσε ο Φιλιππίδης, ύστερα από σχετικό αίτημα συμπληρωματικής απολογίας που υπέβαλε σήμερα στην Εδρα κι έγινε δεκτό, ο δικηγόρος είχε συστήσει «εταιρεία μαζί με τον αδελφό της Αννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους, που εκπροσωπεί καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών τις Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου και την κόρη της Παπούλια».

Κατά τη συμπληρωματική του απολογία, ο κατηγορούμενος ηθοποιός είπε: «Απευθυνόμενος προς το δικαστήριά σας θέλω να συμπληρώσω ότι ήρθαν στα χέρια μου έγγραφα από τα αποδεικνύεται ότι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίντζιας συνήγορος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας έχει συστήσει εταιρεία μαζί με τον αδελφό της Αννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Ηλία Παπαχαραλάμπους. Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης καλλιτεχνών. Εκπροσωπεί τις κύριες Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, αλλά και την κορη της Εβελίνας Παπούλια, Αφροδίτη Λιάντου η οποία έκλεισε μόλις χθες χορηγικό πακέτο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πετρος Φιλιππίδης θέλοντας να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του περί οργανωμένου σχεδίου.

Κατά τη συνήγορό του Κική Μπακιρτζίδου έδρα της εταιρείας είναι το γραφείο του κ. Μίντζια. «Σκοπός της εταιρείας είναι η προβολή και η προώθηση των καλλιτεχνών» συμπλήρωσε η δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη που διάβασε αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του του πρακτορείου. «Έχει πελάτες στο site mega, alpha, star. Ποιος έχει τη δύναμη στα Μέσα;» είπε η κυρία Πακιρτζίδου.

Δημητρακόπουλος: «Στις ράγες της κοινής λογικής η πρόταση της εισαγγελέως»

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι «η κυρία Εισαγγελεύς με την πρότασή της όσον αφορά την πρώτη καταγγέλλουσα κινήθηκε στις ράγες της κοινής λογικής». Ο δικηγόρος του ηθοποιού μετέφερε ουσιαστικά και την πρόταση της εισαγγελέως σχετικά με την αθώωση του ηθοποιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τι είπε η κυρία Εισαγγελεύς; Ότι δεν μπορεί μια γυναίκα, που έχει πραγματικά βιαστεί να ξεχάσει αυτό το φοβερό βίωμα, δεν μπορεί μία γυναίκα που έχει πραγματικά βιαστεί μετά από έναν μήνα να πηγαίνει στο βιαστή της και να ζητάει συνεργασία, σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος συνεχίζοντας.

«Δεν μπορεί μία γυναίκα που έχει βιαστεί μετά και τον δεύτερο καταγγελλόμενο βιασμό, αντί να σηκωθεί να φύγει και να καταγγείλλει τον βιαστή της, να τον περιμένει να τελειώσουν οι πρόβες, για να κουβεντιάσει πάλι μαζί του. Αυτά είπε η κ. Εισαγγελεύς και για αυτό είπε αθώος ο ηθοποιός», τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο διακεκριμένος νομικός.