Μενού
silipsi
Ληστεία στην Πάτρα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μια ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου του 2022 στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», στην οδό Νοταρά, στην Πάτρα, και το «αποτύπωμα» που βρέθηκε σε χειρουργική μάσκα και ρούχα φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για τη συμμορία που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ. Τότε δύο άνδρες με γυαλιά, με τον ένα να φορά καπέλο και χειρουργική μάσκα και τον δεύτερο περούκα και χειρουργική μάσκα, που κρατούσαν πιστόλια εισέβαλλαν στο σούπερ μάρκετ αρπάζοντας 1.000 ευρώ. Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, συστάθηκε ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ που ανέλαβε το έργο της παρακολούθησης των δραστών, της συλλογής, αξιοποίησης και ταυτοποίησης των στοιχειών, εξετάζοντας διεξοδικά και συνδυαστικά και άλλες περιπτώσεις ληστειών που έφεραν κοινά χαρακτηριστικά και ομοιότητες.

patra_silipsi_in__1

Κομβικό ρόλο αποτέλεσε το γενετικό υλικό που άφησε ο 28χρονος συλληφθείς σε χειρουργική μάσκα, αλλά και σε ρούχα που πέταξε και εντοπίστηκαν σε σημεία κοντά στις ληστείες που είχε διαπράξει η συμμορία.  Ανάμεσα στους συλληφθέντες (έξι άνδρες και μια γυναίκα ηλικίας 24 έως 28 ετών) είναι τρία άτομα από τον Αγρίνιο, δυο εκ των οποίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, είναι αδέλφια (αγόρι – κορίτσι) φοιτητές στα Παιδαγωγικό Τμήμα και Φιλολογίας αντίστοιχα, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ένας ακόμη συνεργός τους.

patra_silipsi_in__2

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν οργανωθεί για κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τέλεση ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, την παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για την παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για τα ναρκωτικά και για τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί επτά ληστείες, τρεις σε τράπεζες στην Ελληνος Στρατιώτου και στην Ακρωτήριου - όπου οι δράστες ξέχασαν χρησιμοποιημένο μπουκαλάκι νερού- τρεις σε υποκαταστήματα ΕΛΤΑ στα Βραχνέικα και στην Ελληνος Στρατιώτου και μια σε σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην Αγυιά με λεία 19.090€, καθώς και 10 κλοπές δίκυκλων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στις 10.000€.

patra_silipsi_in__2

Τα μέλη της οργάνωσης για να αυξήσουν το «εισόδημά» τους, είχαν διαμορφώσει στα σπίτια όπου διέμεναν χώρους υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης. «Πρωτεργάτες» για τον σχεδιασμό και την οργάνωση των ληστειών, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν ο 27χρονος γιος του καταδικασθέντος μέλους της «17 Νοέμβρη» και ο 28χρονος, η συμμετοχή του οποίου ταυτοποιήθηκε πλήρως μέσω γενετικού ελέγχου (DNA). Αφού επέλεγαν τον στόχο στη συνέχεια «χτυπούσαν» σε ομάδες τουλάχιστον των τριών ατόμων, δύο εκ των οποίων εισέρχονταν στο κατάστημα, ενώ ο τρίτος είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα δίκυκλα, τα οποία κατά τη διαφυγή τους τα εγκατέλειπαν κυρίως σε περιοχές της Αγυιάς, άλλαζαν ρούχα και εξαφανίζονταν με διαφορετικό όχημα, σύμφωνα με το pelop.gr. 

patra_silipsi_in__2
patra_silipsi_in__2

Στις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων περιλαμβανόταν εγχειρίδιο οδηγιών για ληστείες και κλοπές οχημάτων.
 Εντωμεταξύ κανείς από τους συλληφθέντες δεν συνεργάζεται με τους αστυνομικούς. Ενδεικτική είναι η στάση που επέδειξε νεαρός λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη του όταν, σύμφωνα με το pelop.gr, ρωτήθηκε από ανώτατο αξιωματικό «εχεις καταλάβει τώρα ποια είναι η θέση σου;», απάντησε «έχω καταλάβει, πήρα το ρίσκο μου και έχασα».