Μενού
maximos-sarafis
Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης | Glomex
  • Α-
  • Α+

Στην ανακρίτρια απολογείται σήμερα, Σάββατο (28/1), ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, γνωστότερος και ως... «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας υπόσχονταν δάνεια από τράπεζα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για την υπόθεση αυτή στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και άλλα άτομα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Ο κατηγορούμενος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μέσα από τα κρατητήρια αποκαλύπτοντας ο ίδιος το πραγματικό του όνομα αρνείται οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση και αποδίδει τη σύλληψη του σε πολιτικούς λόγους κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του από το 2018 συνδέοντας τη με την υπόθεση της Novartis.

Αμέσως μετά το τέλος της απολογίας του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση σταθμίζοντας τα στοιχεία της δικογραφίας και τις δικές του υπερασπιστικές θέσεις.

Ποιος είναι ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με το όνομα «Μάξιμος Σαράφης», έβγαλε την «κουκούλα» ενώ βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών. Ο πρώην «κουκουλοφόρος» ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μαζί με συνεργούς του είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από τα θύματά τους.

«Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι ‘θα με γδάρουν’ και ‘θα με κλείσουν φυλακή’», είπε ο ίδιος μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Η σύλληψή του υποστηρίζει είναι έργο παρακράτους. «Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου».

Στόχος ο Αδωνις Γεωργιάδης

«Και ερωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη: Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Μαραβελάκη;;; Και αν ναι, τι σχέση έχει μαζί του και ποιος ο ρόλος του στην ποινική μου παγίδευση;». «Τώρα που ο κ. Δεστεμπασίδης αποδέχθηκε ότι είναι ο ‘Μάξιμος Σαράφης’ ελπίζω η Δικαιοσύνη να του άρει την Προστασία, για να μπορούσε να τον μηνύσουμε και να έρθει να αποδείξει όσα λέει στο Δικαστήριο. Στο ερώτημα του: δεν γνωρίζω κανέναν με αυτό το όνομα!», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός.

Ο δικηγόρος του κ. Μαραβελάκης υποστηρίζει ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο επιχειρηματίας σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και ήθελε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του. «Του υποσχέθηκε ένα νόμιμο δάνειο μεγάλου ποσού για να συνεχίσει την επιχειρηματική του δράση και σταδιακά του απέσπασε 110.000 με δικαιολογίες».

 

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και οι συνεργοί του είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από τα θύματά τους. Όπως αποκαλύπτουν άνθρωποι που έπεσαν θύματά του, ανακάλυπτε προβλήματα και εμπόδια τα οποία όμως λύνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ:

  • 30.000 για την προέγκριση του δανείου
  • 18.500 για τη διασφάλιση της δανειοδότησης
  • 15.000 για την έκδοση πιστοποιητικού
  • 20.000 για την εταιρεία