Μενού
andrabida
Ερευνες για τους δύο ιπτάμενους στην Ανδραβίδα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Παρότι έχουν δει πολλά τα μάτια του κι έχει βιώσει κι άλλες τραγωδίες των Ενόπλων Δυνάμεων ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος  Χριστοδούλου μιλώντας στην ΕΡΤ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μιλώντας για το δυστύχημα στην Ανδραβίδα με το F-4 Phantom.

«Κάθε παιδί το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί είναι και δικό μας παιδί. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί δεν έβγαιναν να μιλήσουν μετά από ένα δυστύχημα» είπε με τρεμάμενη φωνή ο κ. Χριστοδούλου που δήλωσε ότι «δεν είναι καλή ημέρα για τις οικογένειες του Στάθη και του Μάριου».

«Τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης είναι περισσότερο ήρωες από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο δεν έχεις επιλογή. Στην ειρήνη έχεις επιλογή. Αν είχαν τη δυνατότητα να ρωτήσουν τα παιδιά τους αν θα έκαναν την ίδια επιλογή, η απάντηση είναι “ναι, θα κάναμε το ίδιο πράγμα”», τόνισε και τα μάτια του πλημμύρισαν δάκρυα, ενώ η φωνή του έσπασε.

Αν είχαν την επιλογή θα έκαναν το ίδιο

«Συγνώμη για το τρέμουλο της φωνής, αλλά κάθε παιδί είναι και δικό μας παιδί, το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί. Αυτή τη στιγμή σπάω ένα κώδικα σιωπής αρχηγών. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί δεν έβγαιναν να μιλήσουν πίσω από ένα δυστύχημα. Οποιοσδήποτε βγαίνει και κάνει αναλύσεις μπορώ να πω προσωπική προβολή, δυστυχώς δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση. Δεν θα μπω στα αίτια. Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας να σας πω τα πιθανά αίτια, διότι μόλις χθες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος συγκλόνισε με την αλήθεια των λόγων του.

«Όσοι δεν έχουν κάνει διερεύνηση ατυχήματος δεν γνωρίζουν, άσχετα αν πέρασαν από την αεροπορία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχει συγκροτηθεί επιτροπή διερεύνησης η οποία συλλέγει όλα τα στοιχεία. Ό, τι και να πούμε εμείς περισσεύουν. Αυτά θα βρεθούν, θα καταγραφούν και ποτέ δεν μπαίνουν παράγραφοι ή αστεράκια σ ένα ατύχημα» σχολίασε.

Aπαντώντας στο αν στα πιθανά αίτια της συντριβής είναι και η κακή συντήρηση των παλαιού τύπου αεροσκαφών ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι ακόμα και για την τελευταία πτήση το κάθε αεροπλάνο πριν αποσυρθεί ετοιμάζεται σαν να ήταν η πρώτη. «Πολλές φορές αυτά τα αεροπλάνα τυγχάνουν πολύ καλύτερες συντήρησης διότι γνωρίζουμε την παλαιότητα και επιπλέον το προσωπικό που τα συντηρεί είναι πολύ πιο έμπειρο απ ό,τι παραδείγματος χάρη συντηρούν σήμερα ένα καινούριο αεροπλάνο, όπως είναι το Rafale».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αστοχίες δε θα υπάρχουν στις πτήσεις. «Τα αεροπλάνα όσο και να φτάσουμε στο έπακρο της τεχνολογίας, στο τέλος θα υπάρχει κάποιο ατύχημα. Η συντήρηση είναι άψογη μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την απογείωση», πρόσθεσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία.

Θα είμαστε πάντοτε καλύτεροι

«Έχουμε χάσει και F-16, έχουμε χάσει Mirage, έχουμε χάσει F4. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μην φτάσουμε κάποια στιγμή σε ατύχημα. Όμως η Πολεμική Αεροπορία έχει έναν από τον έναν από τους καλύτερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στον δείκτη ατυχημάτων. Είμαστε από τους πρώτους σε αυτό το επίπεδο. Το μηδέν (ατύχημα) είναι εφικτό. Το προσπάθησα σε όλη μου την καριέρα. Όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι χιλιάδες, εκατομμύρια οι παράμετροι πριν φτάσουμε σε ένα ατύχημα. Άρα λοιπόν, παρόμοια ατυχήματα υπήρξαν και θα υπάρξουν», προσέθεσε τονίζοντας ότι όλα θα τα βρει η επιτροπή διερεύνησης.

Αναφερόμενος στην εμπειρία των Ελλήνων πιλότων ο κ. Χριστοδούλου έστειλε μήνυμα υπερηφάνειας στον ελληνικό λαό: «Ζούμε πραγματικά την απειλή, ειδικά από το 1974 και μετά. Αυτό μας έχει υποχρεώσει να είμαστε καλύτεροι και περνάει από γενιά σε γενιά. Μία είναι η σκυτάλη. Θα είμαστε πάντοτε καλύτεροι είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Αυτό είναι το μήνυμά μου».