Μενού
andravida
Ανδραβίδα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες με υποβρύχιο drone και με δύτες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους F-4 Phantom, το οποίο και κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στην Ανδραβίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha και της εκπομπής «TLive» οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει λεπτό στην περιοχή του Κατάκολου, καθώς από το πρωί της Τρίτης (31/1) έχουν ενταθεί και στις έρευνες συμμετέχουν, παράλληλα, και τρία ελικόπτερα και τέσσερα πλωτά μέσα, ενώ πριν από λίγο κατέφτασε στο λιμάνι το διασωστικό το οποίο είχε συλλέξει χθες τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το μοιραίο αεροσκάφος εκτελούσε άσκηση χαμηλής ναυτιλίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Σαρικά, στο σημείο πετούσαν δύο μαχητικά, δύο Phantom κοντά το ένα στο άλλο από μεγάλο ύψος και «βούτηξαν», για να κάνουν μία στροφή. Τα δύο αεροσκάφη κινούνταν με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, που έφτανε τα 400 με 450 μίλια την ώρα, προκειμένου να κατέβουν στα 400 πόδια, στα 100 μέτρα δηλαδή ύψους, και εκεί θα έστριβαν σε στροφή 60 μοιρών. Αυτό ήταν το σχέδιο της άσκησης, που εκτελούσαν τα δύο αεροσκάφη.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, μάλιστα, όσα ατυχήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από Phantom, τα περισσότερα έχουν γίνει επειδή πετούσαν πολύ χαμηλά, είτε κοντά στη θάλασσα, είτε σε βουνοκορυφές. Στην κλίση, που κάνει το αεροσκάφος, υπολογίζεται και η επιτάχυνση που δέχεται το σώμα του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, η οποία ανέρχεται στα 5g και χαρακτηρίζεται αρκετά μεγάλη καθώς παραπέμπει στα 400 κιλά. Είναι δύσκολη συνθήκη, καθώς η μεγάλη ταχύτητα του αεροσκάφους σε συνδυασμό με τη στροφή αποτέλεσαν τα κύρια αίτια του δυστυχήματος.

Δύσκολες οι έρευνες

Την ίδια ώρα για την Πολεμική Αεροπορία και συνεπώς για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ζητημα τιμής και σεβασμού για την οικογένεια να βρεθεί ο κυβερνήτης του πολεμικού αεροσκάφους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σκέφτονται να «επιστρατεύσουν», μάλιστα, και ωκεανογραφικό σκάφος, αλλά και συσκευές που θα χαρτογραφήσουν τον βυθό, για να βρεθεί ο κυβερνήτης. Οι έρευνες δε χαρακτηρίζονται εύκολες καθώς σε αρκετά σημεία που κατέπεσε το Phantom, το βάθος φτάνει τα 1.200 μέτρα, ενώ στο σημείο που προσέκρουσε υπάρχει μία χαράδρα στον βυθό.

Στο Κάτω Νευροκόπι, στο χωριό του κυβερνήτη, η αγωνία για τον εντοπισμό του έχει φτάσει «κόκκινο» καθώς γονείς, οικογένεια και φίλοι ελπίζουν σε νεότερα από τις έρευνες των Αρχών. Ο Σμηναγός είχε μεγάλο στόχο να γίνει πιλότος, κάτι στο οποίο το «σιγοντάρισε» και ο πατέρας του 31χρονου. Ο πατέρας του ήταν από τη Νάουσα, δασάρχης, ενώ η μητέρα του ήταν καθηγήτρια γαλλικών από την Κομοτηνή.

Όταν πήγαινε στο χωριό του τα καλοκαίρια και τις γιορτές του άρεσε να μιλάει με τους φίλους του και εκείνοι να τον ρωτούν για τις εμπειρίες του από τα αεροσκάφη και εκείνος να τους διηγείται διάφορες περιπέτειες από τη δουλειά του. Του άρεσε πολύ αυτό το επάγγελμα, καθώς αποτέλεσε όνειρο ζωής. Οι κάτοικοι του χωριού τον χαρακτηρίζουν ως ένα πολύ καλό παιδί, ευγενικό και πολύ δημοφιλή στην περιοχή.