Μενού
alisides
Αντιολισθητικές αλυσίδες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» φέρνει χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, τσουχτερό κρύο αλλά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Ο χειμώνας στην Ελλάδα μπορεί να άργησε φέτος να έρθει αλλά φαίνεται πως κάνει αισθητή την παρουσία του από σήμερα (3/2) όπου πέφτουν οι πρώτες νιφάδες σε ημιορεινές περιοχές και μετεωρολόγοι προειδοποιούν για χιονόστρωση από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, ακόμα και σε περιοχές της Αττικής

Οι εικόνες από την κακοκαιρία Ελπίδα το 2022 με εγκλωβισμένους οδηγούς σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως η Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Αττική Οδός, έφεραν και τη θέσπιση της νομοθεσίας για τις αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι οδηγοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να έχουν στο πορτμπαγκάζ τις αντιολισθητικές αλλιώς πληρώνουν πρόστιμο 50 ευρώ. Ενώ η Μπάρμπαρα... έρχεται, οι οδηγοί σπεύδουν να προμηθευτούν τις απαραίτητες για τις μετακινήσεις αλυσίδες. Σύμφωνα με το MEGA, το κόστος για τις αντιολισθητικές ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ και για την χιονοκουβέρτα από 50 έως 80 ευρώ. Αξιο αναφοράς είναι πως στα καταστήματα, οι πωλητές πέρα από την πώληση των αλυσίδων κάνουν και επίδειξη τοποθέτησης, αφού οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ο νόμος για τις αντιολισθητικές αλυσίδες 

Για να μην επαναληφθούν οι εικόνες με τα ακινητοποιημένα οχήματα, ο νόμος προβλέπει πως επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης, δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και η ως άνω υποχρέωση αφορά την χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο.

Το Υπουργείο Μεταφορών διευκρινίζει πως η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα. Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες Αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι οδηγοί υποχρεούνται να έχουν γνώση τοποθέτησης αλυσίδων.

Τα αντιολισθητικά μέσα πρέπει:

  • να είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
  • να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
  • να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα.
  • να αναφέρουν στη συσκευασία τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.