Μενού
blinken
Άντονι Μπλίνκεν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά και τον εντοπισμό - από το Πεντάγωνο - του κατασκοπευτικού μπαλονιού, το οποίο κινούνταν πάνω από την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, περνώντας, μάλιστα, και από ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως τη Washington Post, οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν σε τέτοιο σημείο, που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ματαίωσε προσωρινά το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Πεκίνο, όπου και θα είχε συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο λόγος που ο Μπλίνκεν ματαίωσε το ταξίδι στην Κίνα, την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν κρίνονται και ως οι καλύτερες μετά τα γεγονότα στην Ταϊβάν, ήταν για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, το οποίο και δεν ήθελε να επικρατήσει στις συζητήσεις που θα είχε με τους αξιωματούχους. Τη σχετική είδηση επιβεβαιώνουν και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ABC News και Bloomberg, τα οποία και επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τι αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι για το συμβάν 

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα», διευκρίνισε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών», συνέχισε, επιμένοντας πως είναι μάλλον «περιορισμένη» η «προστιθέμενη αξία» ως προς τη συλλογή πληροφοριών από το μπαλόνι «αρκετά μεγάλων» διαστάσεων. «Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές» εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή, σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.


«Το μπαλόνι πετάει αυτή τη στιγμή σε ύψος πολύ πάνω από τα εμπορικά αεροσκάφη. Δεν εγείρει καμία στρατιωτική ή άλλη απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», καθησύχασε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.