Μενού
kakokairia
Κακοκαιρία στην Αττική - Φωτογραφία αρχείου | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού και της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να φέρει χιόνια ακόμα και στην Αθήνα. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (4/2) αποφασίστηκε να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.

Για το σκοπό αυτό, ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας. Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Έτσι θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα για αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο μεταξύ, στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα της Τροχαίας για τον έλεγχο των οχημάτων για αντιολισθητικές αλυσίδες. Ήδη στα διόδια της Αττικής Οδού άνδρες της ΕΛ.ΑΣ σταματούν τους διερχόμενους οδηγούς και προχωρούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Action24, για την ώρα πραγματοποιούνται συστάσεις και υποδείξεις και δεν επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 80 ευρώ σε όσους δεν έχουν αλυσίδες, όπως είχε γίνει γνωστό μετά την σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή (3/2), ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση». Τόνισε δε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ από το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

 

Πόσο κοστίζουν οι αλυσίδες χιονιού

Σύμφωνα με τη ΕΡΤ, αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ. Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ. Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων καθώς η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί βλέπουν τη ζήτηση να έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές και έτσι η έρευνα αγοράς επιβάλλεται, όπως και η έρευνα για το ποιες αλυσίδες θα διευκολύνουν τον οδηγό.  Στα καταστήματα, οι πωλητές πέρα από την πώληση των αλυσίδων κάνουν και επίδειξη τοποθέτησης, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν.

Πώς βάζουμε αλυσίδες χιονιού

Η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφαλή μετακίνηση. Αρχικά σταματήστε το αυτοκίνητο κάπου με ασφάλεια ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Υπάρχει κίνδυνος και για ατύχημα αν δεν είναι ασφαλές το σημείο. Στην συνέχεια:

 1. Οι τροχοί πρέπει να είναι σε ευθεία για τοποθετήσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες σωστά. Καλό είναι να έχετε ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, αλλιώς από το κρύο τα χέρια θα παγώσουν.
 2. Αφού τις απλώσετε στην επιφάνεια του δρόμου, περνάτε το μεγάλο συρματόσχοινο πίσω από το ελαστικό.
 3. Τραβάτε τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και τις ενώνετε στο σημείο επαφής.
 4. Φέρτε όλα τα μέρη των αλυσίδων μπροστά, τεντώστε τα συρματόσχοινα και κουμπώστε.
 5. Μετακινήστε για ελάχιστα μέτρα το αυτοκίνητο ώστε να πατήσουν οι αλυσίδες.
 6. Σφίξτε εκ νέου τις ενώσεις.
 7. Κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο στην αλυσίδα κίτρινου χρώματος που έχετε κουμπώσει.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για τις αλυσίδες χιονιού

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

 • Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
 • Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
 • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
 • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
 • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».
 • Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Πάντως, κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω χιονιού και παγετού έχουν προκληθεί ήδη σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, απαραίτητη κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης, στη επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χιλιόμετρο. Επίσης, καταγράφεται δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων, λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Λουσών
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου
 • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 14ο χιλιόμετρο, θέση Αγία Παρασκευή έως την θέση Αραποκέφαλα. Επίσης, στην ίδια επαρχιακή οδό, έχει διακοπεί, λόγω κατολίσθησης, η κυκλοφορία στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Οπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα, θα παρατηρηθούν αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες.

Σε ό,τι αφορά στις αναμενομένες χιονοπτώσεις, για τις οποίες έχει ετοιμαστεί τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και οι πολίτες, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί με αντιολισθητικές αλυσίδες και με κουβέρτες, αναμένεται να σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Την ίδια ώρα, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 15 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.