Μενού
alysides-aytokinitoy
Αλυσίδες αυτοκινήτου | Pixabay
 • Α-
 • Α+

Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από βενζινάδικα και καταστήματα πώλησης ειδών ΙΧ με τους οδηγούς να σπεύδουν να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητά τους, ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα, καθώς χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Αττική. Την ίδια ώρα, οι Αρχές προειδοποιούν για επιβολή προστίμων 80 ευρώ σε όσους δεν διαθέτουν αλυσίδες, αν και στα πρώτα μπλόκα που στήθηκαν στην Αττική Οδό πραγματοποιούνταν συστάσεις και υποδείξεις.

Πόσο κοστίζουν οι αλυσίδες χιονιού

Σύμφωνα με τη ΕΡΤ, αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ. Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ. Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων καθώς η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί βλέπουν τη ζήτηση να έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές και έτσι η έρευνα αγοράς επιβάλλεται, όπως και η έρευνα για το ποιες αλυσίδες θα διευκολύνουν τον οδηγό.  Στα καταστήματα, οι πωλητές πέρα από την πώληση των αλυσίδων κάνουν και επίδειξη τοποθέτησης, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν.

Πώς βάζουμε αλυσίδες χιονιού

Η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφαλή μετακίνηση. Αρχικά σταματήστε το αυτοκίνητο κάπου με ασφάλεια ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία. Υπάρχει κίνδυνος και για ατύχημα αν δεν είναι ασφαλές το σημείο. Στην συνέχεια:

 1. Οι τροχοί πρέπει να είναι σε ευθεία για τοποθετήσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες σωστά. Καλό είναι να έχετε ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, αλλιώς από το κρύο τα χέρια θα παγώσουν.
 2. Αφού τις απλώσετε στην επιφάνεια του δρόμου, περνάτε το μεγάλο συρματόσχοινο πίσω από το ελαστικό.
 3. Τραβάτε τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και τις ενώνετε στο σημείο επαφής.
 4. Φέρτε όλα τα μέρη των αλυσίδων μπροστά, τεντώστε τα συρματόσχοινα και κουμπώστε.
 5. Μετακινήστε για ελάχιστα μέτρα το αυτοκίνητο ώστε να πατήσουν οι αλυσίδες.
 6. Σφίξτε εκ νέου τις ενώσεις.
 7. Κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο στην αλυσίδα κίτρινου χρώματος που έχετε κουμπώσει.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για τις αλυσίδες χιονιού

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

 • Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
 • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
 • Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
 • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
 • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
 • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».
 • Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.