Μενού
emak
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ έκαναν μικρά θαύματα στην Τουρκία, κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους και τους γείτονες να αισθάνονται ευγνώμονες, βλέποντας την ελληνική ομάδα να διακινδυνεύει ακόμη και τη ζωή της προκειμένου να απεγκλωβίσει ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα χαλάσματα μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Η ΕΜΑΚ επέστρεψε στην Ελλάδα και την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 11:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η οποία θα προβληθεί στην ΕΡΤ1. 

Τους άνδρες της ΕΜΑΚ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με χειροκροτήματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ. «Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς.

«Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε. Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τη μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν τη μικρή της αδερφή.