Μενού
emak
ΕΜΑΚ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το τεράστιο έργο της ελληνικής ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου ο επιπύραρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι δικαίως τους θεωρούν ήρωες, με αποτέλεσμα να γράφουν διθυράμβους για αυτούς τόσο στα τουρκικά ΜΜΕ όσο και στα social media. 

«Πήγαμε με C-130 στα Αδανα και από εκεί με οχήματα των τουρκικών Αρχών κατευθυνθήκαμε στο Χατάι» αναφέρει αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε εξηγώντας τον ξεχωριστό ρόλο της ελληνικής ΕΜΑΚ στην Τουρκία: «Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο όπου επιτελέστηκαν οι περισσότερες καταστροφές. Ήμασταν ο πρώτος πυρήνας συντονισμού για τις υπόλοιπες δυνάμεις. Αναπτύξαμε γραφείο συλλογής πληροφοριών, καλέσαμε όλους τους πολίτες να μας δώσουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους, προκειμένου να οργανωθούμε όλοι. Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με εκείνη της Ελβετίας που επιλέξαμε τη βάση εγκατάστασης των επιχειρήσεων και οι πρώτοι πληροφοριοδότες στο διεθνές κέντρο συντονισμού που κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια».

Ο γιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών είναι μια δομή που ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες. Στη συγκεκριμένη αποστολή συνδράμουμε υγειονομικά το έργο της ΕΜΑΚ και βασικός μας ρόλος είναι η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων – διασωθέντων. «Αυτό σημαίνει ότι οι διασωθέντες, τα θύματα, μετά τον απεγκλωβισμό τους πρέπει να υποστηριχθούν υγειονομικά, να σταθεροποιηθούν, να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε τις βασικές λειτουργίες της ζωής τους και να παραδοθούν με ασφάλεια στα ασθενοφόρα ώστε να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό σχηματισμό».

O πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Όπως είπε «λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, όπου εννοείται το περιβάλλον εργασίας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Συνεπώς υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA