Μενού
emak
ΕΜΑΚ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι άντρες της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν στην Τουρκία σώζοντας 5 ανθρώπινες ζωές κάτω από τα χαλάσματα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, συχνά κομπιάζοντας, συγκινημένοι, αναφέρθηκαν στις στιγμές που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη τους. «Μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία να τις ξανακούσουμε» ανέφερε ένας από τους διασώστες. «Ήταν πολύωρη και πολύπλοκη διάσωση της 20χρονης Αΐρίν τη δεύτερη μέρα, της κοπέλας που ζήτησε ακόμα και να της κόψουμε το πόδι για να την απεγκλωβίσουμε. Στις 8 του μήνα, είχαμε εντοπίσει ζωντανό ένα 8χρονο αγοράκι, παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης του 6χρονου κοριτσιού, του δίναμε νερό και μας υπενθύμιζε ότι ήταν στο 10%, ότι δεν αντέχει άλλο» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Και συνέχισε: «Μέσα στην καταστροφή, ένα αγοράκι ήρθε και μας έδωσε ένα κουτί μπισκότα. Δουλεύαμε ταυτόχρονα σε 4 σημεία. Αν και στόχος είναι η προσπάθεια ανάσυρσης ζωντανών εγκλωβισμένων τις πρώτες 72 ώρες, δεν σταματήσαμε τις έρευνες και τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε ομάδα δουλεύει σε ένα σημείο, την πρώτη μέρα σπάσαμε και δουλεύαμε ταυτόχρονα σε 4 σημεία, αλλάζοντας πόστα μεταξύ μας. Δεν μας εμπόδισαν οι μετασεισμοί, είχαμε ασφαλίσει το πεδίο όπου δουλεύαμε – κάτω από ταβάνια, δοκάρια κτλ. Είμαστε εκπαιδευμένοι να μειώνουμε τον κίνδυνο επικινδυνότητας και για μας και για τους εγκλωβισμένους».

«Στα δύσκολα ζητάς βοήθεια από τον γείτονα»

Την συνέντευξη Τύπου παρακολούθησε και ανταποκρίτρια του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. H δημοσιογράφος αρχικά ευχαρίστησε τους Ελληνες διασώστες για την βοήθειά τους και τους ρώτησε πώς βλέπουν οι ίδιοι τις καλές σχέσεις των δύο λαών των τελευταίων ημερών, λόγω του τραγικού αυτού γεγονότος. «Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε, ότι σε μια καταστροφή ζητάς πρώτα βοήθεια από τον γείτονα, τον διπλανό σου, και μετά από την υπόλοιπη ευρύτερη γειτονιά. Κι εμείς έτσι, σαν γείτονες, τρέξαμε πρώτοι». Το τεράστιο έργο της ελληνικής ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ανέλυσε και ο επιπύραρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι δικαίως τους θεωρούν ήρωες, με αποτέλεσμα να γράφουν διθυράμβους για αυτούς τόσο στα τουρκικά ΜΜΕ όσο και στα social media. 

«Πήγαμε με C-130 στα Αδανα και από εκεί με οχήματα των τουρκικών Αρχών κατευθυνθήκαμε στο Χατάι» αναφέρει αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε εξηγώντας τον ξεχωριστό ρόλο της ελληνικής ΕΜΑΚ στην Τουρκία: «Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο όπου επιτελέστηκαν οι περισσότερες καταστροφές. Ήμασταν ο πρώτος πυρήνας συντονισμού για τις υπόλοιπες δυνάμεις. Αναπτύξαμε γραφείο συλλογής πληροφοριών, καλέσαμε όλους τους πολίτες να μας δώσουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους, προκειμένου να οργανωθούμε όλοι. Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με εκείνη της Ελβετίας που επιλέξαμε τη βάση εγκατάστασης των επιχειρήσεων και οι πρώτοι πληροφοριοδότες στο διεθνές κέντρο συντονισμού που κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια».

Ο γιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών είναι μια δομή που ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες. Στη συγκεκριμένη αποστολή συνδράμουμε υγειονομικά το έργο της ΕΜΑΚ και βασικός μας ρόλος είναι η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων – διασωθέντων. «Αυτό σημαίνει ότι οι διασωθέντες, τα θύματα, μετά τον απεγκλωβισμό τους πρέπει να υποστηριχθούν υγειονομικά, να σταθεροποιηθούν, να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε τις βασικές λειτουργίες της ζωής τους και να παραδοθούν με ασφάλεια στα ασθενοφόρα ώστε να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό σχηματισμό».

O πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Όπως είπε «λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, όπου εννοείται το περιβάλλον εργασίας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Συνεπώς υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA