Μενού
Blindchat
Blindchat
  • Α-
  • Α+

Στα κρυφά μονοπάτια του Διαδικτύου και κυρίως των εφαρμογών γνωριμιών συνεχίζουν τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αναζητούν άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια και γενικότερα σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Ανθρώπους υπεράνω υποψίας οι οποίοι θεωρούν πως μπορούν με ψεύτικα προφίλ να κρύψουν τα «ίχνη» τους αλλά οι αστυνομικοί με την εμπειρία που διαθέτουν έχουν τους τρόπους να τους ανακαλύπτουν. Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί «η έρευνα μας στο Διαδίκτυο γίνεται με μεθοδικότητα. Μπορεί να διαρκέσει χρόνο καθώς θα πρέπει να βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για τον σχηματισμό της δικογραφίας».

Blindchat: Ραντεβού στα τυφλά

Άτομα που δημιουργούν λογαριασμούς αναζητώντας νεαρές γυναίκες για ερωτική συνεύρεση. Ένα από τα ερωτήματα είναι εάν η αρχική τους πρόθεση είναι να «ανακαλύψουν» ανήλικα κορίτσια… Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με αντίστοιχες υποθέσεις σημειώνουν πως τις εφαρμογές τις «διαφημίζουν» συνήθως από στόμα σε στόμα… «Εάν θες να γνωρίσεις κοπέλα για ερωτική συνεύρεση μπες στην («τάδε») εφαρμογή»… Μια από αυτές τις εφαρμογές για «ραντεβού στα τυφλά» είναι και η Blindchat. Μια διαδικτυακή διέξοδος για όσους έχουν αφήσει στο παρελθόν την «παραδοσιακή» προσέγγιση μιας γυναίκας από κοντά και πλέον επιδιώκουν να τη γνωρίσουν μέσω μιας εφαρμογής.

Ψεύτικες ημερομηνίες γέννησης

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στον Κολωνό φαίνεται πως γνώριζε το αυξημένο ενδιαφέρον αντρών χρηστών για νέες γνωριμίες και είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ για να προσελκύσει ενδιαφερόμενους. Η δυνατότητα εγγραφής γίνεται μόνο σε ενήλικες. Έτσι πέρα από την περίπτωση του 53χρονου, όποια/ος είναι ανήλικη/ος ή και θέλει να εισέλθει καταχωρεί πλασματικά στοιχεία ως προς την ημερομηνία γέννησης. Μια παράμετρος που δεν έχει αντιμετωπιστεί από τις εταιρείες δημιουργίας εφαρμογών διαδικτυακών συνομιλιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς εναπόκειται στον χρήστη εάν θα δηλώσει τη σωστή ή ψεύτικη ημερομηνία γέννησης. 

Τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ τόνισαν πως εάν ο χρήστης διαπιστώσει ότι το άτομο με το οποίο συνομιλεί είναι ανήλικο θα πρέπει να το καταγγείλει άμεσα. Ωστόσο, συμπλήρωναν πως προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των βιασμών της 12χρονης φαίνεται πως γνώριζαν ότι συνομιλούσαν για ανήλικο κορίτσι και κάποιοι κατηγορούνται ότι τη βίασαν. Αίσθηση είχε προκαλέσει η αναφορά ότι ο 53χρονος είχε δεχτεί, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής στην οποία αναρτούσε φωτογραφίες της 12χρονης, 213 τηλεφωνικές κλήσεις από ενδιαφερόμενους. 

Blindchat: Και ψεύτικα ονόματα χωρίς επιβεβαίωση

Το Blindchat δημιουργήθηκε πριν από 9 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2013, με στόχο την παροχή υπηρεσιών του επονομαζόμενου «ραντεβού στα τυφλά» σε εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν άλλα άτομα χωρίς να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητα τους. Μάλιστα ένας από τους κατηγορούμενους στη συγκεκριμένη υπόθεση που εντοπίστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους αστυνομικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δημιουργήσει λογαριασμό με αρχικά που δεν παρέπεμπαν στο όνομα του. Αρκετοί επιλέγουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή γιατί διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα σε αυτούς που συνομιλούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα βιντεοκλήσης αν το θελήσουν οι συνομιλητές.

Όταν κάποιος εισέρχεται βλέπει ότι η εγγραφή και η δημιουργία λογαριασμού είναι προαιρετική. Οι χρήστες διαπιστώνουν πως έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν επιθυμούν να μιλήσουν με άντρες ή γυναίκες, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία και την ηλικία των συνομιλητών τους. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να αναφέρουν άλλους χρήστες εάν θεωρήσουν ότι έτερος χρήστης θεωρείται ότι υπήρξε προσβλητικός ή είπε ψέματα σχετικά με το φύλο και είχε σκοπό εξαπάτησης

Οι συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ

Ειδικοί συστήνουν στους χρήστες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν ιστοσελίδες ή εφαρμογές για να αναζητήσουν το «έτερον ήμισυ» να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως λένε, οι διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών ενδεχομένως να συλλέγουν «ευαίσθητες» πληροφορίες όπως για πτυχές της προσωπικής ζωής, για τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α. Πληροφορίες που ουδείς γνωρίζει εάν και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Για αυτό οι χρήστες θα πρέπει αρχικά να ενημερώνονται για την πολιτική απορρήτου αναφορικά με τα δεδομένα. 

Ακόμη κατά την εγγραφή να αποφεύγεται να γίνεται μέσα από τα social media και να καταχωρούνται τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία και να αποφεύγεται η καταχώριση πληροφοριών όπως για σχέσεις που θα μπορούσαν να υποκλαπούν για τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ όπως και να αποφεύγεται η αποθήκευση στοιχείων πιστωτικών καρτών. Επιπροσθέτως η είσοδος με ψευδώνυμο και email που δεν παραπέμπουν στα πραγματικά στοιχεία θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας. Σχετικά με τους γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους για τους κινδύνους του Διαδικτύου και να τα αποτρέπουν να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές.  

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA