Μενού
tempi-pyrosbestis
Διασώστης στα Τέμπη | Getty
  • Α-
  • Α+

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε ακόμη τρία άτομα ασκήθηκαν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με 57 νεκρούς στα Τέμπη. Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον κατηγορούμενο σταθμάρχη της Λάρισας που ήδη έχει προφυλακιστεί, αλλά και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο. Οι διώξεις είναι για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από 10 χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που είχε βγάλει τις βάρδιες για την ημέρα του δυστυχήματος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην ανακρίτρια έριξε τις ευθύνες στο σταθμάρχη που είχε βάρδια, στο 2ο σταθμάρχη που φέρεται να έφυγε νωρίτερα, αλλά και στο μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας. Ο επιθεωρητής φέρεται να είπε πως ο εμπειρότερος σταθμάρχης που φέρεται να έφυγε νωρίτερα, την ημέρα της σύγκρουσης ήταν πρωινός αλλά είχε αλλάξει βάρδια. Παράλληλα άφησε αιχμές και για τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας, καθώς είπε ότι «ο μηχανοδηγός, σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα».

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του πως «στις 23.44 στις 28-02-2023 πληροφορήθηκα από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας για το ατύχημα. Πήρα τηλέφωνο τον Σ., που ήξερα ότι είχε βάρδια μόνος του εκείνη την ώρα και στη συνέχεια μίλησα με τον Π. που ήξερα ότι είχε βάρδια μέχρι τις 23.00. Ο Π. μου απάντησε ότι παρέδωσε κανονικά. Να σημειώσω ότι με βάση το πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας ο Π. είχε πρωινή βάρδια αλλά άλλαξε τη βάρδια του και έπρεπε να εργαστεί από τις 14.00-23.00. Όταν στις 01:15 συνάντησα τον Σ. τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του ενώ υπήρχε σταθμάρχης μου απάντησε ότι ο Π. παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21.45-21.50». Νωρίτερα – όπως επεσήμανε- είχε φύγει και σταθμάρχης που εργαζόταν ως ενισχυτικός μέχρι τις 23.00.

Ο επιθεωρητής ισχυρίστηκε πως εάν ο εμπειρότερος των σταθμαρχών δεν είχε εγκαταλείψει το πόστο του πριν τελειώσει η βάρδιά του θα μπορούσε να έχει προλάβει τις τραγικές εξελίξεις. «Τον Π τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε και αυτός μου απάντησε ότι αυτός παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι αν ο Π. εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597 (ο προαστιακός που έφτανε από Θεσσαλονίκη στη Λάρισα και ζητήθηκε από τον μηχανοδηγό να κάνει όπισθεν) ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα» φέρεται να έχει πει ο επιθεωρητής. 

Τα τηλεφωνήματα απελπισίας του μηχανοδηγού 

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο μηχανοδηγός του Intercity 62, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, φαίνεται να είχε καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά και πήγαινέ σε λάθος διαδρομή και έτσι, προσπάθησε να επικοινωνήσει  με τους άλλους μηχανοδηγούς για να δει τι συμβαίνει. Ο μηχανοδηγός του Intercity επί 17 λεπτά καλούσε επίμονα τον σταθμάρχη της Λάρισας χωρίς να παίρνει απάντηση, ενώ τηλεφωνούσε στη σειρά στους συναδέλφους του, τους μηχανοδηγούς που βρίσκονταν συνήθως στο τιμόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας προς Αθήνα, για να επιβεβαιώσει την υποψία του. «Στην αρχή, όταν κατάλαβε ο Γιώργος (ο μηχανοδηγός της επιβατικής) ότι μάλλον δεν πήγαινε σωστά, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη. Τον κάλεσε, του φώναζε, αλλά εκείνος δεν απαντούσε. Ύστερα άρχισε να ψάχνει να βρει στο τηλέφωνο τους μηχανοδηγούς της εμπορικής για να μάθει ποιος κατεβαίνει από Θεσσαλονίκη και από ποια γραμμή», αποκάλυψε συνάδελφος του μηχανοδηγού.

Ο μηχανοδηγός του Intercity, χωρίς να έχει την επιβεβαίωση από τον σταθμάρχη της Λάρισας, βασίστηκε στην εμπειρία του. Θεωρώντας σχεδόν βέβαιο λοιπόν, ότι υπάρχει εμπορική αμαξοστοιχία η οποία έρχεται από Θεσσαλονίκη στην ίδια γραμμή, άρχισε να καλεί τους μηχανοδηγούς του εμπορικού που εκτιμούσε ότι έκαναν το δρομολόγιο εκείνο το βράδυ, ωστόσο η βάρδια είχε αλλάξει.

«Δεν γνωρίζουμε εάν επικοινώνησε ο μηχανοδηγός. Τώρα που έχουν ανοίξει οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα δούμε εάν επικοινώνησε αυτός ή κάποιος από τους άλλους τέσσερις», δήλωσε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος μηχανοδηγών και συνέχισε: «Το σύστημα όπως είδαμε και από το βίντεο, δεν λειτουργεί. Μπορούμε να δούμε πως ο μηχανοδηγός όταν βλέπει μία μη λειτουργική κατάσταση, σταματάει γιατί έχει εντοπίσει πως υπάρχει λάθος στην υποδομή και καλεί την Λάρισα και ξεκινά η οπισθοχωρία. Αυτό εμάς μας δείχνει πως το σύστημα είχε πρόβλημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA