Μενού
gada
ΓΑΔΑ, Ελληνική Αστυνομία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εκτακτες κρίσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή (19/3) στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ να «ξηλώσει» τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Σκούμα

Ειδικότερα, με σκοπό την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, κατόπιν σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, προήχθησαν:

  • Στον βαθμό του Αντιστρατήγου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού, ο Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης.
  • Στον βαθμό του Υποστρατήγου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού, ο Ταξίαρχος Βασίλειος Ρόκκος.
  • Στον βαθμό του Ταξίαρχου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Ακολούθως, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, τοποθετήθηκαν οι Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:

  • Γεώργιος Δούβαλης, ως Υπαρχηγός του Σώματος,
  • Ελευθέριος Γκαρίλας, ως Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Σπυρίδων Σκλάβος, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,
  • Νικόλαος Σπανουδάκης, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Αιχμές Σκούμα μετά την αποπομπή του

Αιφνιδιαστική ήταν η ανακοίνωση νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (18/3) του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την αντικατάσταση του τέως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα από τον Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο. Αξιο αναφοράς είναι ότι η θητεία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι διετής, ενώ κρίση στην Αστυνομία προέκυψε και πριν από δύο μήνες. 

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκούμας άφησε «αιχμές» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει κάποιον συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά στο παρασκήνιο για την απομάκρυνση φέρεται να υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά «σύννεφα» πάνω από τον κ. Σκούμα μετά και τα όσα έλαβαν χώρα στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Για τα περιστατικά είχε προσωπική ενημέρωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν έντονα δυσαρεστημένος με τα όσα συνέβησαν, γεγονός που το μετέφερε στους άμεσους συνεργάτες του.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περιστατικό με τον γερανό της ΕΛ.ΑΣ. που προσπάθησε να πέσει στο πλήθος, για το οποίο και δόθηκε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. «Φωνές» μέσα στην Αστυνομία, ωστόσο, αναφέρουν ότι το συμβάν θα μπορούσε να περιοριστεί μέχρι τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή και να μη φτάσει τόσο ψηλά έως τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και για αυτό το λόγο, σύμφωνα με το Open, κρατούν «μικρό καλάθι» για τα πραγματικά αίτια της απομάκρυνσης του κ. Σκούμα.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι και σε άλλες περιπτώσεις είχαν σημειωθεί απομακρύνσεις αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. προτού ολοκληρώσουν το πρώτο έτος της θητείας τους, τις παραιτήσεις των οποίων είχαν ζητήσει κυβερνήσεις στο παρελθόν.

ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί ο κ. Σκούμας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την άμεση κλήση του τέως Αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 «Η σιωπή Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου στις σοβαρές καταγγελίες του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Σκούμα απλά επιβεβαιώνει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ειδικότερα σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να κληθεί ο μέχρι χτες Αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Σημειώνει ότι «ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, που μόλις πριν ένα μήνα ανανεώθηκε η θητεία του, αντικαταστάθηκε χθες ξαφνικά, αφήνοντας βαριές σκιές για τις τελευταίες κρίσεις της ΕΛΑΣ και μιλώντας για αντισυνταγματικές και αδιαφανείς ενέργειες και για κέντρα εξουσίας που παρεμβαίνουν στην Ελληνική Αστυνομία. Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ από τη Greek Mafia».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος δεν μπορούν άλλο να κρύβονται και να σιωπούν» και υπογραμμίζει πως «για να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά, ο πρώην Αρχηγός κος Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει: ‘Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα’».