Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη σε ό,τι αφορά στην έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου και έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων 57 άνθρωποι. Ειδικότερα, μέσα στην εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή (24/3) αναμένονται οι καταθέσεις των δύο σταθμαρχών Λάρισας, οι οποίοι και κατηγορούνται ότι αποχώρησαν νωρίτερα, από το προβλεπόμενο, από τη βάρδιά τους, αφήνοντας έτσι μόνο του τον 59χρονο άπειρο σταθμάρχη Λάρισας.
Ωστόσο, πέρα από τους δύο σταθμάρχες και τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τις βάρδιες των σταθμαρχών μεταξύ αυτών και του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας, στο «κάδρο» των ευθυνών αναμένεται να μπουν και άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της έρευνας του Εφέτη Ανακριτή αναμένεται να μπουν Διευθυντές του Οργανισμού, τα όποια είναι δύο στον αριθμό και είναι αρμόδια για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων. Για πρώτη φορά μπαίνουν στο μικροσκόπιο και ανώτατα στελέχη του Οργανισμού
«Τα κενά στην επικοινωνία»
Εκτός, όμως, από τα λάθη που εντοπίζονται στο σταθμαρχείο της Λάρισας, πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) έρχεται να επιρρίψει ευθύνες και για τα κενά, τα οποία εντοπίζει στις επικοινωνίες των μηχανοδηγών της Hellenic Train, στην εταιρεία δηλαδή που ανήκουν τα επιβατικά τρένα και μεταξύ αυτών και το Intercity 62. Η έρευνα και το πόρισμα της ΡΑΣ, σχετικά με τα κενά στην επικοινωνία των μηχανοδηγών, σχετίζονται με το περιστατικό που βγήκε στο «φως» και αποκαλύπτει ότι ο μηχανοδηγός του επιβατικού τρένου, κρίσιμα λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση, προσπαθούσε να εντοπίσει -μέσω κινητού τηλεφώνου- τον συνάδελφό του και μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Απώτερος σκοπός του μηχανοδηγού του επιβατικού τρένου ήταν να ρωτήσει τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας για το αν κινούνταν στην ίδια γραμμή, δηλαδή αυτήν της καθόδου. Αξιο αναφοράς είναι και τα όσα καταγγέλλει ο Χρήστος Ρετσινάς, πρώην διευθυντής ασφαλείας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ότι η Hellenic Train το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατάργησε τα καθήκοντα ασφαλείας από τον προϊστάμενο ασφαλείας.
Επιστρέφουν στις ράγες τα τρένα από Τετάρτη
Εβδομάδα εξελίξεων η ερχόμενη, μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη, καθώς τα τρένα επιστρέφουν σταδιακά στις ράγες από την Τετάρτη 22 Μαρτίου, και νέες γραμμές θα προστίθενται ανά πενθήμερο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας.
«Έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια την αναβάθμιση και της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες» δήλωσε. Μέχρι να ολοκληρωθεί το σύστημα της τηλεδιοίκησης, θα γίνονται μειωμένα δρομολόγια, ενώ θα κινείται μια αμαξοστοιχία κάθε φορά σε σήραγγα. Επιπλέον, στο άμεσο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα διαρκούς επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου εντάσσονται:
- Πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας
- Κανόνες πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης
- Μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων
«Εμείς σαν εργαζόμενοι βάλαμε και 2-3 θέματα που δεν ήταν μέσα στις ανακοινώσεις και έχει να κάνει με την ασφάλεια στα τούνελ, αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις που θα πρέπει να είναι και αυτά έτοιμα, όπως και σε κάποια σημεία του δικτύου που θα πρέπει άμεσα η γραμμή να ανακαινιστεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν θέλετε από όλο το δίκτυο είναι η περιοχή του Στρυμόνα, στη Βόρεια Ελλάδα» επισημαίνει ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Αλέξανδρος Τζαμπαζλής.
Σημειώνεται ότι η επιβατική γραμμή που αναμένεται να τεθεί πρώτη σε λειτουργία είναι αυτή που εξυπηρετεί τη διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αεροδρόμιο, ενώ το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη αναμένεται να επανεκκινήσει στις αρχές Απριλίου.
Ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση
22.3.2023. Επανεκκίνηση:
- Προαστιακός Πειραιάς – Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο
- Προαστιακός Κάντζα – Λιόσια
- Προαστιακός Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα
- Θεσσαλονίκη – Φλώρινα
- Θεσσαλονίκη – Δράμα
- Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη
- Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο
- Κάτω Αχαΐα – Πάτρα
- Πάτρα – Ρίο
- Διακοφτό – Καλάβρυτα
- Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο
- Βόλος – Μηλιές
- Εμπορευματικά από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη)
- Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
27.3.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):
- Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο
1.4.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):
- InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 πρωινό ζεύγος)
- Προαστιακός Θεσσαλονίκη – Λάρισα
- Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
- Λάρισα – Βόλος
- Λαμία – Στυλίδα
6.4.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):
- InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
- Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)
11.4.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):
- Λοιπά δρομολόγια