Μενού
fotia-sto-mati
Φωτιά στο Μάτι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη (23/3) με τον δικαστικό πραγματογνώμονα και επιπυραγό, Δημήτρη Λιότσιο να αναδεικνύει για ακόμη μια φορά στην κατάθεσή του την ολιγωρία των Αρχών το μοιραίο εκείνο απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες καταθέσεις του στο πλαίσιο της δίκης για την πυρκαγιά είχε αναφερθεί τόσο στα εναέρια μέσα, για τα οποία είχε πει ότι δεν είχαν επιχειρήσει να πετάξουν τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, όσο και στην ολιγωρία του ομώνυμου Δήμου, ο οποίος και δεν έδωσε εισήγηση για την απομάκρυνση των πολιτών

Ειδικότερα, στη 12η ημέρα της κατάθεσής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, στο οποίο και εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι την κρίσιμη ώρα δεν ήταν κανείς εκεί, αλλά και ότι δεν έδωσε το παρών κανένας εκ των ανωτέρων προκειμένου να συντονίσουν την επιχείρηση της κατάσβεσης. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη είπε ότι όλα ξεκίνησαν μετά και τις επτά, όταν και γινόταν ήδη η περισυλλογή των νεκρών.

Οπως τόνισε ο Δημήτρης Λιότσιος : «Ολα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις επτά που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών .Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα»

  • Υπεράσπιση: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων ..
  • Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά .Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι’ αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση. Τι θα κάνουμε τον αρχηγό «πρώτη έξοδο»; 

Οι τόνοι ανέβηκαν πάντως στη δικαστική αίθουσα όταν η δικηγόρος του Σωτήρη Τερζούδη υπέβαλε στον ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική πορεία και την απόφαση του να δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο κ. Λιότσιος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της υπεράσπισης ενώ και η πρόεδρος του Δικαστηρίου διερωτήθηκε «γιατί τα ρωτάμε αυτά;» Η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, επανέλαβε στον πραγματογνώμονα, ερωτήματα για την ένταση της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης και για το εάν θα μπορούσε να ελεγχθεί από τα εναέρια και επίγεια μέσα.

Απαντώντας στη δικηγόρο, ο κ. Λιότσιος επέδειξε στο δικαστήριο ένα βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα στο οποίο απεικονίζεται η πυρκαγιά στις 17:40-17:45. «Βλέπετε στο βίντεο τον κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται μία φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί» τόνισε ο μάρτυρας. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιοπουλου .