Μενού
treno - grammes
Γραμμές τρένου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην αναβολή του αυριανού προγραμματισμένου δρομολογίου του προαστιακού σιδηροδρόμου, που κινείται από Αθήνα προς Κιάτο και εν τέλει στο Αίγιο προχωρά ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), καθώς όπως αναφέρεται δεν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ασφάλειας στις σήραγγες όπως εκείνη της «Κακιάς Σκάλας». Στη σήραγγα υπάρχουν προβλήματα, συγκεκριμένα, στο κομμάτι του εξαερισμού και της πυρασφάλειας, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τη διάβαση των τρένων από το σημείο.

Οπως αναφέρει το «Open» οι σήραγγες στην «Κακιά Σκάλα» είναι λεηλατημένες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μηχανοδηγών και των επιβατών. Παρόλο που έχουν περάσει, περίπου, δύο εβδομάδες για την αποκάλυψη του πλιάτσικου στη σήραγγα της «Κακιάς Σκάλας, που αγγίζει τα 2,5 χιλιόμετρα, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι πριν την τραγωδία στα Τέμπη από τη συγκεκριμένη σήραγγα περνούσαν δεκάδες αμαξοστοιχίες, παρά τα όσα γνώριζαν για την έλλειψη πυρασφάλειας και εξαερισμού.

Στη σήραγγα δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης των ελλείψεων, ενώ τα κλιμάκια του ΟΣΕ συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών χωρίς, όμως, να προχωρούν σε καμία εργασία. Οι εικόνες από τους πίνακες ηλεκτρισμού είναι ενδεικτικές, καθώς έχουν κλαπεί όλα τα καλώδια. Μέσα στο σκοτεινό τούνελ δε λειτουργεί ούτε ο φωτισμός, ούτε ο εξαερισμός καθώς οι τουρμπίνες είναι ακινητοποιημένες λόγω των κλοπών των καλωδίων από τους «κυνηγούς του χαλκού». Μάλιστα, δεν λειτουργεί ούτε το σήμα, αλλά ούτε και το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να υπάρχει και πρόβλημα στην επικοινωνία.

Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ βρίσκονται στο σημείο και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αυτοψίες και αναφέρουν ότι προσπαθούν να αποκαταστήσουν ό,τι είναι δυνατό. Προβλήματα, μεταξύ άλλων, παρατηρούνται και στις εξόδους κινδύνου οι οποίες δεν ανοίγουν. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης οι επιβάτες θα εγκλωβιστούν στη σήραγγα.

Στον «αέρα» και το Αθήνα - Θεσσαλονίκη 

Προβλήματα, ωστόσο, παρατηρούνται και στη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης, καθώς πρέπει να λυθεί πρώτο το θέμα της επικοινωνίας προκειμένου να μπουν εκ νέου σε τροχιά τα τρένα, μεταξύ αυτών και το Intercity της Hellenic Train που εκτελούσε και το μοιραίο δρομολόγιο. Υπενθυμίζεται ότι η επανέναρξη των δρομολογίων από Αθήνα για Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για το επόμενο Σάββατο (1/4).

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό δεν είναι μόνο τα προβλήματα με την επικοινωνία και την τηλεδιοίκηση, αφού οι ειδικοί θέτουν και ζητήματα ασφάλειας και για τα τρένα της ιταλικής εταιρείας, τα οποία και ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «σαπάκια», επειδή δεν είναι συμβατά με το σύστημα GSMR που διαθέτει ο ΟΣΕ και καλύπτει όλα τα επίπεδα ασφαλούς επικοινωνίας, αλλά και επειδή δε διαθέτουν το ειδικό σύστημα πυρόσβεσης όπως και τα υπόλοιπα τρένα στην Ευρώπη, που ταξιδεύουν σε σήραγγες.