Μενού
tromokrates-ukrania
Oι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες | Facebook, Getty
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμένες είναι οι Αρχές σχετικά με τις προθέσεις δύο τρομοκρατών να πραγματοποιήσουν επίθεση στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, συγκεκριμένα, είναι ότι υπήρχε για πρώτη φορά σχέδιο μετά και το 1988 με την υπόθεση του «City of Poros» για επίθεση στην Ελλάδα. Οι πρώτες εικασίες σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για την τρομοκρατική επίθεση σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και του «Live News» με τις κακές διπλωματικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τη Ρωσία λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ρόλο φέρεται να έπαιξε ότι τόσο στη Ρωσία, όσο και στο Ιράν είναι ενισχυμένος -λόγω και της εισβολής στην Ουκρανία- ο ρωσοιρανικός άξονας που στρέφεται ενάντια στη Δύση, όπου ανάμεσα στις χώρες που τη συναποτελούν (σ.σ. τη Δύση) βρίσκεται και η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στον «εγκέφαλο» του πυρήνα, ο οποίος ήταν αλλοδαπός Πακιστανικής καταγωγής που έμενε στο Ιράν, χρησιμοποιούσε τηλέφωνο με αριθμό από το Ντουμπάι, όπου (σ.σ. Ντουμπάι) υπήρχαν παρόμοιες πληροφορίες -προ ημερών- για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και στην Ολλανδία.

Μάλιστα, ο «εγκέφαλος» του πυρήνα έλεγε στους ομοεθνείς του ότι θα έστελνε τα χρήματα από την τρομοκρατική επίθεση στους συγγενείς τους στο Πακιστάν. Βασικό είναι ότι στις απομαγνητοφωνήσεις γίνεται λόγος για «τυφλά χτυπήματα», γεγονός που μεταφράζεται ότι οι δύο δράστες, ηλικίας 27 και 29 ετών, σκόπευαν να χτυπήσουν οπουδήποτε μόνο και μόνο για να πάρουν τα χρήματα. Βάσει αυτού πηγάζει ότι το κίνητρό τους ήταν κυρίως, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οικονομικό.

Η στρατολόγηση και η Κωνσταντινούπολη

Η υπόθεση «πρωταγωνιστεί» τόσο στα εβραϊκά όσο και στα πακιστανικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν και δικές τους πληροφορίες για την επίθεση που σχεδίαζαν τρομοκράτες που συνδέονται με τη Quds Force (Δύναμη Κουντς). Σύμφωνα με εβραϊκά ΜΜΕ, εκτός από τους δύο συλληφθέντες, τον 27χρονο Χαϊντέρ και τον 29χρονο Χουσεΐν, η τρομοκρατική οργάνωση προσπάθησε να στρατολογήσει τουλάχιστον άλλους 15 Πακιστανούς, αλλά και Αλβανούς βαρυποινίτες, αναζητώντας οπλισμό και επαγγελματίες εκτελεστές.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται και άλλες πληροφορίες για το πώς οι Αρχές έφτασαν στο να εξαρθρώσουν το δίκτυο που σχεδίαζε το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο. Ήταν στην Κωνσταντινούπολη που άρχισε να ξεμπλέκεται το κουβάρι, εκεί που Μοσαντ και ΜΙΤ συνεργάστηκαν για να πετύχουν ένα αιματηρό χτύπημα.

«Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν συνδέσει εκείνο το σχέδιο επίθεσης με την Al Quds που θα μπορούσε να περιγραφεί ως η διεύθυνση Πληροφοριών των «Φρουρών της Επανάστασης». Αφορμή για τα παραπάνω γεγονότα φέρεται να είχε αποτελέσει η δολοφονία, στις 23 Μαΐου 2022, Ιρανού αξιωματούχου στην Τεχεράνη. Επρόκειτο για τον Σαγιάντ Χοντάι, συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης» που εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες κοντά στο σπίτι του στην Τεχεράνη. Το επόμενο πρωί ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσίν, είχε δημοσίως δηλώσει ότι το Ιράν θα έπαιρνε εκδίκηση για τη δολοφονία του Χοντάι», αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής».

«Μετά τις δύο συλλήψεις, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε εφόδους σε Ομόνοια και Λιόσια, σε διαμέρισμα και κτίσμα όπου πήγαιναν οι δύο συλληφθέντες, ενώ προχώρησε και σε προσαγωγές 15 με 20 ατόμων. Μέχρι στιγμής, από τις έρευνες δεν έχει εντοπιστεί οπλισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, κρατούνται οκτώ άτομα με καταγωγή από το Πακιστάν», αναφέρεται στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ». Στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι διάλογοι που έβγαλαν τα κινητά των Πακιστανών.

Το θέμα απασχολεί τους Εβραίους και όχι μόνο. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ινδία θα πει: «Τι ενδιαφέρουσα συνεργασία…Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες φίλους μας και τη ΜΟΣΑΝΤ μας , που απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε το Ιράν στρατολογώντας 2 Πακιστανούς τρομοκράτες για να χτυπήσουν εβραϊκούς στόχους στην Ελλάδα». Στην Αθήνα οι Αρχές παραμένουν φειδωλές. Δεν μιλούν για νέες συλλήψεις ακόμα ούτε όμως και τις αποκλείουν.

Τα ερωτήματα

Μιλώντας στο MEGA ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας, έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που θα ρίξουν φως στην υπόθεση. Γιατί επιλέχθηκαν συγκεκριμένα τα δύο αυτά άτομα; Τους γνώριζε ο εγκέφαλος της επιχείρησης; Είχε σχέση μαζί τους; Ακόμη, μήπως οι δύο άνδρες ήταν εκπαιδευμένοι και ήταν από εκεί γνωστοί του εγκέφαλου;

Σχετικά με την χρηματοδότηση της επιχείρησης είπε πως «τα χρήματα δίνονται σε πρόσωπα δικά τους ή γνωστούς τους και λειτουργούν σαν λογαριασμοί όψεως. Τηλεφωνούν ότι έλαβαν τα χρήματα και άλλοι κάποιοι εδώ, χρηματοδότες, δίνουν τα αντίστοιχα ποσά στα χέρια. Δεν φαίνονται πουθενά αυτά», εξηγώντας γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει tracking των χρημάτων.