Μενού
bullying
Βία ανηλίκων | shutterstock (φωτογραφία αρχείου)
  • Α-
  • Α+

Στο σχολείο του επέστρεψε χθες ο 15χρονος μαθητής που έπεσε θύμα εκφοβισμού από μια ομάδα συνομήλικων συμμαθητών του οι οποίοι αντιθέτως δεν εμφανίστηκαν. Όπως έλεγαν χθες άλλα παιδιά ο 15χρονος έπαιζε με άλλους προσπαθώντας να ξεπεράσει αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια διαλείμματος. Το σχολείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνονταν μεταξύ άλλων ότι χθες επρόκειτο να «κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών από τα αρμόδια όργανα (Σύλλογο Διδασκόντων).

Ομοίως υπεβλήθη ήδη κατεπείγον αίτημα για Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών σχετικά με το συμβάν». Όπως έλεγαν ψυχολόγοι τόσο το οικογενειακό όσο και το εκπαιδευτικό περιβάλλον θα πρέπει να υψώσουν ένα τοίχος προστασίας σε παιδιά που πέφτουν θύματα bullying καθώς όταν επιστρέφουν στο σχολείο όπου δέχθηκαν την επίθεση έχουν τάσεις απομόνωσης, μελαγχολίας, άγχος ενώ κάποια εκδηλώνουν ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν άλλα δυο περιστατικά bullying σε Αθήνα και Πάτρα. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν ένας 15χρονος και ένας 14χρονος διότι νωρίτερα πλησίασαν έναν 14χρονο και έναν 12χρονο και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το σημείο που βρίσκονταν. Ωστόσο με την απειλή αιχμηρού και μεταλλικού αντικειμένου ακινητοποίησαν τον 12χρονο και τον εξανάγκασαν «να πει υβριστικές για τον ίδιο φράσεις, προβαίνοντας παράλληλα σε βιντεοσκόπηση μέσω κινητού τηλεφώνου.» Στη συνέχεια τον κτύπησαν με κλωτσιές και γροθιά στα πλευρά και στο κεφάλι.

Επίσης στην Πάτρα όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών ομάδα φοιτητών επιτέθηκε σε νεαρό ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι άγνωστοι τον κτύπησαν με γροθιές και μπουνιές και ακολούθως του έριξαν και μπογιές σε διάφορα σημεία του σώματός του. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από το Χαμόγελο του Παιδιού 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Όπως λένε ειδικοί μια πτυχή που προκαλεί ανησυχία είναι ότι συχνά παιδιά έχουν ρόλο θεατή σε περιστατικά εκφοβισμού συμμαθητή τους και είτε δεν γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν είτε δεν κάνουν καμία κίνηση για να προστατεύσουν το θύμα καθώς φοβούνται πως θα στοχοποιηθούν στη συνέχεια. Στην ίδια έρευνα προέκυψε ότι τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, τα παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, τα κορίτσια, τα παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και τα παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Επίσης τονίζεται ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια έρευνα, που να συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών. Επιπλέον προκύπτει ότι ο σχολικός εκφοβισμός ακολουθεί τα παιδιά με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, τα παιδιά δηλαδή όπου εξαιτίας της δύσκολης και σκληρής καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, μοιάζουν πιο ευάλωτα κι αδύναμα στα μάτια των συμμαθητών τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA