Μενού
tempi
Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δικαστικές εξελίξεις στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, προέκυψαν, καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών άσκησε ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Open, o προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών άσκησε διώξεις και σε βάρος δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκαν για την μετάταξη του 59χρονου στη θέση του προφυλακισμένου σταθμάρχη Λάρισας, ένα από τα βασικά πρόσωπα της τραγωδίας στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φύγουν οι κλήσεις από το γραφείο του εφέτη ανακριτή και έτσι έχουμε έναν νέο κύκλο διώξεων που ξεκινά με τα παραπάνω τρία υψηλόβαθμα πρόσωπα του ΟΣΕ.

Κανονικά στη θέση του ο έμπειρος σταθμάρχης Λάρισας

Παρόλο που διόρθωσε με μπλάνκο τις βάρδιες, έφυγε νωρίτερα από το προβλεπόμενο από το πόστο του στο σταθμαρχείο της Λάρισας το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη (28/2) και διώκεται σε μορφή κακουργήματος, ο έμπειρος σταθμάρχης Λάρισας συνεχίζει να εργάζεται κανονικά χωρίς να έχει υποβληθεί σε πειθαρχική έρευνα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο έμπειρος σταθμάρχης δεν τέθηκε ποτέ σε διαθεσιμότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει αίσθηση. «Το ότι δεν έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν επιβληθεί κατηγορίες για ποινικό αδίκημα. Θα έπρεπε, εκκρεμούσης της κατηγορίας, να έχει υπάρξει ήδη κάποια ενέργεια από την υπηρεσία», ανέφερε μεταξύ άλλων για την υπόθεσή του ο δικηγόρος, Όθωνας Παπαδόπουλος.

Ο έμπειρος σταθμάρχης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, έκανε κανονικά όλο τον μήνα Απρίλιο το απογευματινό ωράριο, ενώ το όνομά του υπάρχει κανονικά στο έγγραφο βαρδιών και για τον Μάιο.

Στο εν λόγω έγγραφο, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο των νέων αποκαλύψεων, φαίνεται πως ο έμπειρος σταθμάρχης έχει αναλάβει τον σταθμό Παλαιοφαρσάλου, τη βάρδια 14:00 το μεσημέρι με 23:00 τη νύχτα, όπως και τη μοιραία νύχτα στο σταθμαρχείο Λάρισας όπου και άφησε μόνο του τον άπειρο 59χρονο σταθμάρχη, που είναι προφυλακισμένος για την τραγωδία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 57 άνθρωποι.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει εντύπωση και στον δικηγόρο Γιώργο Ηλιόπουλο, ο οποίος και εκπροσωπεί τον πατέρα ενός τραυματία αναφέροντας πως «γίνεται ένας άνθρωπος που ευθύνεται για πολλαπλούς θανάτους να συνεχίζει να εργάζεται ανενόχλητος».

Η διοίκηση του ΟΣΕ, από την άλλη, σημειώνει πως δεν έχει λάβει ακόμη την έγγραφη ενημέρωση του αδικήματος από τις δικαστικές Αρχές. Για αυτό το λόγο, όπως συμπληρώνει, παραμένει στη θέση του ο έμπειρος σταθμάρχης.

Κλήση σε ακρόαση του ΟΣΕ και της Hellenic Train

Η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ και επικεντρώθηκε σε δύο πεδία:

  • Πρώτον: Στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.
  • Δεύτερον: Στην ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συνέλεξαν, ερεύνησαν και αξιολόγησαν λεπτομερώς έγγραφα, πληροφορίες, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν το προσωπικό του Διαχειριστή Υποδομής και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης που εμπλέκονται στο δυστύχημα, ολοκληρώνοντας την έρευνα σε εύλογο χρόνο.

Μετά το πέρας της αυτεπάγγελτης έρευνας το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Ασφάλειας συνέταξε πόρισμα/έκθεση ελέγχου, στο οποίο καταγράφονται οι διαφαινόμενες παραβάσεις των κανονισμών και των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας αλλά και των απαιτήσεων των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) του ΟΣΕ και της Hellenic Train A.E.

Η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα/ έκθεση ελέγχου της ΜΑΣΔ αποφάσισε την άμεση κλήση σε ακρόαση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και της Hellenic Train A.E με αντικείμενο τον έλεγχο των φερόμενων παραβάσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της ακρόασης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταθέσουν τις θέσεις τους για τις παραβάσεις που τους έχουν αποδοθεί, θα εκδοθεί η τελική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η εν λόγω απόφαση θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τις φερόμενες παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων που αυτές επισείουν. Θα καταγράφονται επίσης και οι σχετικές συστάσεις βελτίωσης των συστημάτων ασφάλειας των ελεγχόμενων σιδηροδρομικών φορέων, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα δεσμευτικών προτάσεων συμμόρφωσης.

Τέλος θα περιλαμβάνονται συνολικότερες προτάσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.