Μενού
fwtia-mati
Καμένο σπίτι στο Μάτι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τα τραγικά λάθη που έγιναν την ημέρα της φονικής φωτιάς στο Μάτι απαρίθμησε στο δικαστήριο ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Γιάννης Κώστας, σημειώνοντας πως αν γίνονταν εγκαίρως ρίψεις από εναέρια μέσα η εξέλιξη της φωτιάς θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Σημείωσε μάλιστα πως «Αν έμεναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους δεν θα είχαμε μόνο 104 νεκρούς, αλλά εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς». Σύμφωνα με τον μάρτυρα που όπως και ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, έχει και ο ίδιος μηνυθεί από κατηγορούμενο με προφανή στόχο τον εκφοβισμό  και τη μείωση της αξιοπιστίας τους.

«Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι»

«Αν την ημέρα της φωτιάς υπήρχε κάποιο εναέριο μέσο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση θα μπορούσε να εντοπιστεί ο καπνός, να χτυπηθεί η φωτιά εν τη γένεση της και  να μην γίνει ανεξέλεγκτη. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά  θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματικός της πυροσβεστικής κατέθεσε πως από τις 16:59 το απόγευμα είχε προειδοποιήσει το κέντρο, ζητώντας ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

«Εκείνη την ώρα είχα οκτώ εθελοντικά οχήματα και ένα με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα  μόνο με πεντακόσια λίτρα. Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο και είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις. Στις 17:11 το απόγευμα ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε γιατί η πυρκαγιά όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας έκατσε.

Πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε. Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν. Στις 17:20 η φωτιά είχε μπει μέσα στο μοναστήρι Παντοκράτορα στο Νταού. Στις 17:30 το απόγευμα η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Εναέρια δεν υπήρχαν. Ήρθε μόνο ένα. Αν έρχονταν τρία τέσσερα μέχρι τις 5-5:30 μμ, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη» ανέφερε καταληκτικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.