Μενού
thermaikos
Θερμαϊκός | @YouTube/Voria.gr
  • Α-
  • Α+

Σε αποκρουστικό θέαμα μετατράπηκε ο Θερμαϊκός Κόλπος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και φέτος έκανε την εμφάνισή του το φυτοπλαγκτόν και οι μέδουσες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ Κωνσταντίνο Φυτιάνο η... αποκρουστική εμφάνιση του Θερμαϊκού οφείλεται στο φαινόμενο του ευτροφισμού.

«Όταν έχουμε σε αβαθή νερά αύξηση θερμοκρασίας και μικρό βάθος αναπτύσσονται υπέρμετρα τα φύκια και ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού αλλάζει το χρώμα. Οφείλεται στην υπερπροσφορά των θρεπτικών συστατικών όπως είναι ενώσεις του αζώτου και του φωσφόρου. Το άζωτο προέρχεται από τις αγροτικές καλλιέργειες και ο φώσφορος από απορρυπαντικά» είπε μιλώντας στο OPEN. 

«Καταρχάς είναι ένα δυσάρεστο θέαμα για περιπατητές και τουρίστες κατά μήκος της παραλίες. Δεν επιτρέπεται η κολύμβηση και η αλίευση. Ο όρμος της Θεσσαλονίκης είναι ρηχός και επικοινωνεί με τον κόλπο του Θερμαϊκού με ένα μικρό άνοιγμα», ανέφερε.

«Επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της θαλάσσιας μάζας και έχουμε το γνωστό φαινόμενο. Εμφανίζεται περίπου δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και έχει άπνοια. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που θα κάνει τον κύκλο του. Τα φύκια όταν φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους αποσυντίθενται» είπε. 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA