Μενού
agrotes-mploko
Μπλόκο αγροτών (Φωτογραφία αρχείου) | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Έκλεισε πριν από λίγα λεπτά η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα, καθώς αγρότες έστησαν μπλόκο στην Αταλάντη και αποτελούμενο από 50 τρακτέρ και 70 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους.

Συμβολικό μπλόκο και στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ΣΕ ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης με Δένδρα προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων, Χρήστος Τασιούλας, τόνισε ότι «τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και παρά τις υποσχέσεις, δεν υλοποιήθηκαν».

Στην περιοχή οι αγρότες ασχολούνται με την δενδροκαλλιέργεια, παγετός, καύσωνας και πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έφεραν σε απόγνωση τους παραγωγούς που φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών με ουσιαστικές απαντήσεις για τις αποζημιώσεις, πόσα και πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τους αγρότες που παραμένουν στο σημείο στις 4 το απόγευμα θα προβούν και σε νέο ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραν χθες οι αγρότες στην Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας.

Μητσοτάκης σε αγρότες: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε»

Νωρίτερα, με τους αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι αγρότες εξέθεσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα αιτήματά τους που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τις τιμές σε προϊόντα, όπως το γάλα, ενώ ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, οι αγρότες ζητούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο, προκειμένου να μπορούν να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους κλπ. «Δίνουμε πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης», υπογράμμισε εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.

«Αν υπάρχει σχέδιο να μάς το πείτε, να κάνουμε και εμείς "κουμάντο" ή να γίνουμε γκαρσόνια και να πάμε στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των αγροτών.

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε» και τόνισε ότι «η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς και για εμένα προσωπικά πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

Παράλληλα συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης όμως ότι αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ, δώσαμε παραπάνω από ένα δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

«Είμαστε πάντα "ανοιχτοί" για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνομιλία του με τους αγρότες ανέφερε ότι θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, καθώς θα συμμετάσχει στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών μάλιστα ευχήθηκε στον πρωθυπουργό «να πάτε στο καλό», ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους για να παραμείνουν στα χωριά τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA