Μενού
agrotes-mploka
Αγρότες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αμετακίνητοι στα αιτήματά τους παρουσιάζονται οι αγρότες στη χώρα, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα και αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην αποκλείει συνάντηση με αντιπροσωπεία τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αγρότες στα μπλόκα στον Πλατύκαμπο της Λάρισας και στον Ε65 στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν συσκέψεις, εν όψει της αυριανής σύσκεψης που συγκαλεί η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, στις 12.00.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αγρότες που συμμετείχαν στις συσκέψεις αποφάσισαν να εισηγηθούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αύριο, θεωρώντας ότι όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετά.

Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας και αύριο θα πέσουν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις για τη μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, εφόσον αποφασιστεί μαζικά η κλιμάκωση.

Τα αιτήματα που θα προτάξουν τα μεγάλα μπλόκα της Θεσσαλίας

Το μπλόκο του Πλατυκάμπου θα προτάξει στα αιτήματα την άμεση αποστράγγιση των νερών της Κάρλας, όχι μόνο επειδή δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, αλλά θέτουν και ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω των στάσιμων νερών. Επιπλέον, ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής,

Το μπλόκο του Ε65 θα προτείνει πιθανότατα, και την κάθοδο τρακτέρ στην Αθήνα με τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες όταν το αποφασίσουν θέλουν να συνδιαλλαγούν με τον Πρωθυπουργό.

Αναβρασμός σε πολλές περιοχές της χώρας

Σε πλήθος άλλων πόλεων της χώρας έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και πραγματοποιούνται συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Ένταση μάλιστα προκλήθηκε όταν κλούβα των ΜΑΤ σταμάτησε την πορεία των περίπου 40 τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής που κατευθύνονταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, οι αγρότες της Φλώρινας κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό. Αμέσως μετά ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.

Στη συνέχεια, έφτασαν με τα τρακτέρ τους στο τελωνείο Νίκης, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος για να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν, τα αιτήματά τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Περισσότερα από 100 τρακτέρ είναι παρατεταμένα στην είσοδο της Καλαμάτας, στον κόμβο που συνδέει την πόλη με την Τρίπολη. Όπως λένε οι αγρότες, ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ μαζί τους συντάσσονται και μελισσοκόμοι της περιοχής.

Στην Καρδίτσα αναμένεται με ιδιαίτερο το ενδιαφέρον η ευρεία σύσκεψη με αγρότες του νομού. Στην περιοχή, δυναμικό παρόν δίνουν περίπου χίλια τρακτέρ.

Στα Τρίκαλα, οι αγρότες διέσχισαν σήμερα κεντρικούς δρόμους της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Η πορεία τους άρχισε από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια, όπου πραγματοποίησαν ομιλίες και επέδωσαν ψήφισμα.

Αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις τόσο στα διόδια του Ακτίου όσο και στη γέφυρα της Ερμίτσας.

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η συνάντηση με τους αγρότες

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, όπου παραβρέθηκε, δεν απέκλεισε συνάντηση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα, ο πρωθυπουργός είπε: «Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις».

«Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους αγρότες λέγοντας: «Με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις αξίζει να θυμηθούνε ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση». 

«Και επειδή οι ευρωεκλογές έχουν και μια ευρωπαϊκή διάσταση, κι επειδή η ΝΔ είναι πρωταγωνίστριά στο ΕΛΚ, ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προστάσεις των σοσιαλιστών και πρασίνων», είπε ακόμα. 

«Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν οι ενισχύσεις. Για όλα αυτά που σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι ευρωπαίοι αγρότες. Γιατί η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και μέτρο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA