Μενού
hools80
Οπαδοί τη δεκαετία του 1980 | ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Με αφορμή την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, αλλά και τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής «Εδώ και σήμερα» παραγωγής 1982, στο οποίο οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βλαστάρης και Δημήτρης Χατζηδημητρίου αναζητούν τα αίτια που οδηγούν σε κρούσματα βίας στα γήπεδα.

Στο απόσπασμα προβάλλονται πλάνα με φανατικούς οπαδούς που βρέθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αλλά και της Ρόδου το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 1982 για τους αγώνες Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ και Ρόδου-Ολυμπιακού αντίστοιχα, και μιλάνε για τους τρόπους εκδήλωσης βίας στα γήπεδα, αλλά και για τα σχέδια που έχουν για τη ζωή τους. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε στο στούντιο της ΕΡΤ για τη βία στα γήπεδα ο καθηγητής Nομικής Γιάννης Μεταξάς παρατήρησε πως οι «Χούλιγκανς» δεν στερούνται ηθικών αξιών ενώ ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης, ο οποίος έκανε και το ρεπορτάζ, τόνισε πως οι ταραξίες δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα κι ότι αυτοί που προκαλούν είναι μια μειοψηφία που επηρεάζει τη μεγάλη μάζα.

Ο αστυνομικός διευθυντής δείχνει στην κάμερα κάποια από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ταραξίες, ενώ γίνεται αναφορά στην ύπαρξη ακραίων και κυρίως φασιστικών στοιχείων, τα οποία αν και περιορισμένα, είναι ικανά να παρασύρουν τη μεγάλη μάζα σε καταστροφικές συμπεριφορές.

Οι ομιλητές στέκονται στο φαινόμενο της συστηματικής απολιτικοποίησης των νέων αυτών, η οποία οδηγεί σε έναν φασιστικό τρόπο σκέψης για τον οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη το κράτος, ήδη από το σύστημα εκπαίδευσης. 

Το «Εδώ και σήμερα» ήταν είναι μια ενημερωτική εκπομπή της δεκαετίας του 1980 που αναδείκνυε θέματα επικαιρότητας και εξέταζε πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά ζητήματα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο (που μπορείτε να δείτε ολόκληρο εδώ) προβάλλει τη δράση των χούλιγκανς στα Ελληνικά γήπεδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA