Μενού
Οικία Κωλέττη
Οικία Κωλέττη | Youtube
  • Α-
  • Α+

Στην οδό Πολυγνώτου 13 βρίσκεται η ιστορική οικία Κωλέττη, ένα από τα πιο παλιά σπίτια της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη, με το χαρακτηριστικό άγαλμα της πήλινη γυναίκας να δεσπόζει στην πρόσοψή του.

Η τοποθεσία του ήταν στο Ριζόκαστρο, στο πιο αριστοκρατικό «πλάτωμα» της Αθήνας, όπως ονομάζονταν οι συνοικίες κατά τον Μεσαίωνα.

Ήταν στο υψηλότερο σημείο της πόλης και τον 11ο αιώνα περιβαλλόταν από κάστρο που προστάτευε την περιοχή από τις επιδρομές των Σαρακηνών.

Επιβίωσε για πολλούς αιώνες και γλίτωσε την απαλλοτρίωση κατά τις ανασκαφές της περιοχής για την ανάδειξη αρχαιοτήτων, δια χειρός του Ιωάννη Κωλέττη (1774-1847), πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Τον Μάρτιο του 1960, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το αρχοντικό κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Αφέθηκε όμως στην τύχη του και στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν ένα από τα πρώτα ακίνητα στην Πλάκα που είχε απαλλοτριώσει η Μελίνα Μερκούρη.

Δεκαετίες παραμέλησης

Μετά τους σεισμούς που έπληξαν την πρωτεύουσα το 1981 και το 1999, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Το 2007 και το 2012 ξεκίνησαν αναστηλωτικές εργασίες, που διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει χάσει πολλά από τα διακοσμητικά του στοιχεία και να αφεθεί στη λήθη του χρόνου.

Οικία Κωλέττη
Οικία Κωλέττη | Eurokinissi

Οι παλαιότεροι σχεδιασμοί προέβλεπαν στην αξιοποίησή του για τη στέγαση του αρχείου Καβάφη, αλλά το 2013, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί μαζί με άλλα ιστορικά κτίρια της Πλάκας, παρόλο που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Με νομοθετική ρύθμιση του 2016 επέστρεψαν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Οικία Κωλέττη
Οικία Κωλέττη | Eurokinissi

Μέχρι σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται, και πιστεύεται πως η οικία θα «ζωντανέψει» ξανά και θα στεγάσει τα μοναδικά χειρόγραφα, τα βιβλία και πολλά προσωπικά αντικείμενα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA