Μενού
botsalakia
Bοτσαλάκια Πειραια
  • Α-
  • Α+

Ζω πάνω σχεδόν από την παραλία «Βοτσαλάκια», ή «του Παρασκευά», γνωστή από τη σπηλιά που βρίσκεται εκεί, που λειτούργησε ως λαϊκό κέντρο κατά τη δεκαετία του '60 και σήμερα προσφέρει τη χαρά του καλοκαιρινού μπάνιου με δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες Πειραιώτες και όχι μόνο.

Φέτος βέβαια, η εικόνα είναι λίγο διαφορετική. Η παραλία έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, στο ξεκίνημα μιας ακόμα απόπειρα ανάπλασης της δημόσιας παραλίας, από τον Δήμο Πειραιά.

Δείτε εδώ: Η «ζούγκλα» με το ποτάμι των «νεράιδων» που είναι μισή ώρα από την Αθήνα

Αρκετοί από τους περιβάλλοντες χώρους έχουν γίνει αγνώριστοι. Δίπλα σε μπουλντόζες και εργάτες, μετ' εμποδίων, οι παραθεριστές προσπαθούν να απολαύσουν το μπάνιο τους, σε μια παραλία που αν και ο βυθός της είναι μάλλον όχι και τόσο καθαρός (είναι κοινώς γνωστό ανάμεσα σε Πειραιώτες, πως όταν φυσάει, εκεί καταλήγουν τα λύματα της Ψυττάλειας).

Επιχείρησα να βγάλω μερικές φωτογραφίες, μια μέρα που είχε έντονη ζέστη, και κάμποσοι λουόμενοι πέρασαν το πρωινό τους δίπλα στις εργασίες, που συνεχίζονταν με αδιάκοπο ρυθμό.

«Μην πλησιάζετε, εκτελούνται έργα»: Έ, όχι ακριβώς!

βοτσαλάκια
Εργοτάξιο στην αμμουδιά
εργοτάξιο2
εργοτάξιο βοτσαλάκια
Σκαμμένη αμμουδιά - Βοτσαλάκια
παρακείμενο σινεμά
Το Σινέ Βοτσαλάκια, κοντά στο εργοτάξιο της παραλίας.
σκουπιδια βοτσαλάκια
Σκουπίδια, πάνω σε φυτά που έχουν κλαδευτεί.
βοτσαλάκια2
Άποψη από γήπεδο 5Χ5 που βρισκόταν στην παραλία

Η τοποθέτηση του Δήμου Πειραιά

Καταγράφουμε, από το piraeus.gov.gr:

Ο Πειραιάς διαθέτει δύο παραλίες την Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια, οι οποίες όπως είναι γνωστό, είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι παρεμβάσεις μας.

Επιπλέον, στα Βοτσαλάκια τον Δεκέμβριο του 2021 είχαμε εκτεταμένες ζημιές, καθώς το  καιρικό φαινόμενο «Ζορμπάς» στο πέρασμά του διέλυσε τα γήπεδα, τα τοιχία, τον περιβάλλοντα χώρο.  Τα προβλήματα ήταν πολλά και από τότε κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αναδιαμορφώσουμε την παραλία μας για να είναι  στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι η δημόσια λογιστική έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, επιτύχαμε να έχουμε ανάδοχο για το μεγάλο έργο της ανάπλασης στα Βοτσαλάκια, προϋπολογισμού 1.000.0000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου θα αλλάξει συνολικά η όψη στην παραλία, θα μετακινηθούν τα γήπεδα, θα αναδιαμορφωθεί η παραλία, η οποία θα γίνει πιο όμορφη, πιο λειτουργική, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Σε λίγες ημέρες υπογράφουμε με τον ανάδοχο, παρόλα αυτά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε και να αφήσουμε την παραλία μας στην υπάρχουσα κατάσταση.

Όλες οι υπηρεσίες του δήμου, το σύνολο των δυνάμεων του Δήμου Πειραιά βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην παραλία Βοτσαλάκια και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη εικόνα, μέχρι να μπει ο εργολάβος και να αλλάξει το τοπίο συνολικά,  ώστε να έχουμε μια παραλία αντάξια για τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες μας».

Τελικά;

Μας προκαλεί τρόμο πια όταν ακούμε για αναδόχους, που εκτελούν έργα, σε δημόσιες παραλίες. Πόσο αγνώριστη θα κάνει αυτή τη δημόσια παραλία ο συγκεκριμένος ανάδοχος; Μας προκαλεί λίγο περισσότερο τρόμο, από το να βλέπουμε λουόμενους να κολυμπάνε δίπλα σε μπουλντόζες.

Μακάρι αυτή η ανάπλαση παραλίας να διαφέρει από πολλές παρόμοιες και να είναι όντως, για το καλύτερο.

(Σημείωση συντάκτη: Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 9/05/2024)

Δείτε ακόμη:

Απόγευμα, γύρω στις 5, στους σταθμούς των λεωφορείων που φεύγουν για Αλβανία

Το «χρώμα» στα αυτοκίνητα που θέλει να καταργήσει η Ευρώπη - Γιατί θεωρείται επικίνδυνο

Ο ανεξιχνίαστος θάνατος του ανθρώπου που έβγαλε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο τρελό

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA