Μενού
fotia Mati
Πυρκαγιά στο Μάτι | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

«Ό,τι και να γινόταν θα είμασταν κατηγορούμενοι. Η οργανωμένη απομάκρυνση δεν ήταν ενδεδειγμένη», υποστήριξε ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος  απολογουμενος ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Όπως είπε, η φωτιά εξελίχθηκε μέσα σε 120 λεπτά κινούμενη ανατολικά κόντρα σε κάθε προηγούμενη στην περιοχή, που συνήθως είχε κατεύθυνση δυτικά, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν ξεκάθαρη η ασφαλής οδός διαφυγής, ούτε το σημείο συγκέντρωσης».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι γύρω στις έξι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει πως υπήρχε πληροφορία για δύο νεκρούς. Επειδή δεν τον βρήκε, ενημέρωσε άλλο αξιωματικό που πλέον δεν ζει.

«Με τέτοια εξέλιξη που είχε η φωτιά, η οποία έμοιαζε με τσουνάμι, θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος αν βγάζαμε τον κόσμο ατάκτως στο δρόμο» υποστήριξε και ο τότε δ/ντης των πυροσβεστικών δυνάμεων Ανατολικής Αττικής Νικ. Χιώνης κατά την απολογία του.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η εκκένωση διατάσσεται εγκαίρως και μόνο όταν μπορεί να γίνει με ασφάλεια ενώ έκανε λόγο και για «ένδεια» των πυροσβεστικων δυνάμεων με αποτελεσμα να καθίστανται επιχειρησιακά οχήματα με βλάβες.

«Πόλεμος»

«Δεν φοβήθηκα όταν ήμουν καπετάνιος, πριν μπω στην Πυροσβεστική, στον Περσικό στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ. Στο Μάτι όμως φοβήθηκα γιατί ήμασταν εμείς και εμείς.. Ζητούσαμε συνεχώς πυροσβεστικά και τα είχαν στείλει όλα στο Νταού» είπε κατά τη δική του απολογία με δάκρυα στα μάτια ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης Δαμιανός Παπαδόπουλος.

«Αυτό που συνέβη στο Μάτι είναι φοβερό,τόσοι άνθρωποι.. Είναι πολύτιμοι οι άνθρωποι, δεν είναι εμπορεύματα.. Χάθηκαν τόσοι άνθρωποι εκεί. Είναι φοβερό. Συγχωρέστε με».

Ο ίδιος, καλούσε όσους έβλεπε ακόμη και στις αυλές των σπιτιών να φύγουν όμως αυτή δεν ήταν όπως είπε οργανωμένη εκκένωση αλλά «προληπτική απομάκρυνση, διασωση που έκανα από τη στιγμή που δεν έρχονταν δυνάμεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA