Δορυφόροι του ΑΠΘ καταγράφουν μία σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς.
Μιλώντας στο Action24 ο Διευθυντής Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας Μιχάλης Φουμέλης, δηλώνει πως «Από τον Αύγουστο και μετά βλέπουμε μία σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη.
Δεν ανησυχούμε ωστόσο. Τέτοιες ανυψώσεις μετρήσαμε και το 2011 και το 2012 που είχαν φτάσει μάλιστα σε μεγαλύτερα μεγέθη οι ανυψώσεις. Είναι μία αναμενόμενη εικόνα, δεν πιστεύω να υπάρχει στην παρούσα φάση λόγος ανησυχίας.»
Στη συνέχεια ο κ. Φουμέλης εξηγεί πώς «λειτουργεί» το φαινόμενο, λέγοντας:
«Κάτω από το βόρειο τμήμα της καλντέρας υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος. Κάποιες στιγμές θα φιλοξενήσει μάγμα, που σημαίνει πως θα αρχίσει να σπρώχνει τα πετρώματα προς τα πάνω. Όλη η γη στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου τμήματος της Σαντορίνης θα αρχίσει να ανυψώνεται.
Όταν το μάγμα αποστραγγιστεί, σταματάει και το φαινόμενο.»
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Φουμέλη, από το 2011 μέχρι και σήμερα έχει παρατηρηθεί κάμποσες φορές το φαινόμενο αλλά τότε διήρκησε μικρά χρονικά διαστήματα.
«Τώρα έχει επιμονή. Είναι συστηματικό, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τα όρια του 2011», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν έχει σχέση η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με την εικόνα που παρουσιάζει το ηφαίστειο έκανε λόγο για μία φυσιολογική διαδικασία.
Κάθε φορά που σπάνε τα πετρώματα λόγω της ανόδου του μάγματος «αντιστοιχεί σε κάποιο σεισμό».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.