Μενού
Κάτοικοι τους Αντιά Ευβοίας
Κάτοικοι στους Αντιά Ευβοίας | Youtube
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα είναι μία σχετικά ομοιογενής χώρα, στη οποία απαντώνται όμως πολλά τοπικά ιδιώματα και διάλεκτοι, με τις πιο γνωστές ντοπιολαλιές να είναι τα Κρητικά, τα Τσακώνικα, τα Μανιάτικα και τα Ποντιακά.

Υπάρχει όμως ένα χωριό της Εύβοιας όπου, σύμφωνα με το Evima, οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι διατηρούν μία γλώσσα που αποτελείται από...σφυρίγματα, και έχει δικό της ηχητικό αλφάβητο.

Η «Σφυριά» του Αντιά

Έτσι αποκαλείται η σφυριχτή γλώσσα του ορεινού χωριού Αντιάς της Εύβοιας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη γλώσσα που μοιάζει με τραγούδισμα πουλιών, την οποία οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια για να επικοινωνούν εξ αποστάσεως.

Στον μικροσκοπικό Αντιά των 35 κατοίκων, οι πιο παλιοί μύστες της ντοπιολαλιάς έμαθαν να σφυρίζουν ακόμα και πριν πουν την πρώτη τους λέξη, ενώ κάποιοι διατηρούν έως και σήμερα αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας.

Η διάλεκτος έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές φορές την Κάρυστο και το συγκεκριμένο χωριό έχουν επισκεφθεί δημοσιογράφοι από το εξωτερικό, που θέλουν να κάνουν αφιερώματα στην ξεχωριστή αυτή γλώσσα.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι αυτό το μοναδικό πολιτιστικό στοιχείο τείνει να εκλείψει, καθώς οι λιγοστοί νέοι του χωριού δεν θέλουν να καταπιαστούν με την δύσκολη εκμάθηση της Σφυριάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA