Μενού
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Παρά τις ελλείψεις και τις μεγάλες λίστες αναμονής, το ΕΣΥ συνεχίζει να σώζει ζωές. Πριν από δύο εβδομάδες, οι γιατροί έσωσαν μία 46χρονη γυναίκα, μητέρα μιας 9χρονης κόρης, που έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία στο γυμναστήριο.

Η ασθενής έκανε μια συνηθισμένη προπόνηση με βάρη, όταν ξαφνικά αισθάνθηκε αδιαθεσία. Παρουσίασε έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο που δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο που είχε γνωρίσει, και ο οποίος συνοδεύτηκε από πόνο στον αυχένα. Κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια όπου και κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τη διάγνωση των γιατρών να είναι πολύ ανησυχητική: υπαραχνοειδής αιμορραγία. Μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από αιμορραγία στο χώρο που περιβάλλει τον εγκέφαλο και η οποία προκλήθηκε από ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Ευτυχώς, η ασθενής ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της. Εδώ και 6 μήνες, επαναλειτουργεί στον Ευαγγελισμό ένα ειδικό Κέντρο Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου και Αρτηριοφλεβωδών Δυσπλασιών, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του διοικητή κ. Αν. Γρηγορόπουλου.

Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι η επεμβατική νευροακτινολόγος Μαρία Πολίτη, που διορίστηκε πρόσφατα στον Ευαγγελισμό μετά από 15ετή επαγγελματική πορεία σε Κέντρα της Γερμανίας.

Το ανεύρυσμα της ασθενούς αντιμετωπίστηκε άμεσα με επιτυχή εμβολισμό από την Ομάδα Εμβολισμών του νοσοκομείου.

Εγκεφαλική αιμορραγία: Τι έκαναν οι γιατροί

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική πράξη περιλαμβάνει την πλοήγηση καθετήρων μέσω του αγγειακού συστήματος στο σημείο του ανευρύσματος και την τοποθέτηση σπειραμάτων ή στεντ, για την αποτροπή της ροής του αίματος στο ανεύρυσμα, αποκλείοντάς το αποτελεσματικά.

Η επέμβαση αυτή όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωσή της.

Μέρα με τη μέρα, βελτιώθηκε σημαντικά ο πονοκέφαλος και τώρα είναι έτοιμη να πάρει εξιτήριο. Μέχρι σήμερα, στο κέντρο έχουν λάβει θεραπεία πάνω από 35 ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

Εγκεφαλική αιμορραγία: Ειδική θεραπεία

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν από τις πιο σοβαρές και περίπλοκες νευρολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή εγκεφαλική αιμορραγία και απαιτούν ειδική θεραπεία.

Το νέο Κέντρο προσφέρει ενδοαγγειακές θεραπείες, μία μέθοδο λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάρρωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA