Μενού
fotia
Φωτιά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εντολή για εκκένωση στο Λαγονήσι, την Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο εκδόθηκε από το 112 για τη φωτιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά και μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι των τριών περιοχών καλούνται να εκκενώσουν προληπτικά προς Παλαιά Φώκαια. 

ekkenosi

«Το Λαγονήσι έχει 4.000 σπίτια»

Η φωτιά έχει κατέβει στο Άνω Λαγονήσι, όπου υπάρχουν χιλιάδες σπίτια, σύμφωνα με τα όσα είπε στο OPEN κάτοικος και έκανε έκκληση για βοήθεια. 

«Η φωτιά έφυγε από πίσω από την Κερατέα, πέρασε την κορυφογραμμή και κατέβηκε στο Λαγονήσι. Εκεί είναι πολύ δύσκολα πράγματα. Βλέπω τη φλόγα και την καπνό. Πρέπει να μην κατέβει στα πρώτα σπίτια. Μιλάμε για 4.000 σπίτια στο Λαγονήσι. Πήρα το 112 και την Πυροσβεστική και μου είπαν ότι το φροντίζουν» ανέφερε ο κάτοικος στο OPEN.

Από την πλευρά της η Κυριακή Οχταποδά που κατοικεί στο Λαγονήσι, κατήγγειλε στο OPEN πως η φωτιά εξαπλώνεται λόγο πολλών οικοπέδων που είναι γεμάτα ξερά χόρτα. «Μας λένε να φύγουμε, πού να αφήσουμε τα σπίτια μας;» διερωτήθηκε και τόνισε πως «κάτι πρέπει να γίνει, έχει πάρα πολλά σπίτια». 

«Μάχη» για να μην φτάσει στην παραλία 

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση. Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό και πάει προς Μελισσουργό – Τραμπουριά ενώ υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου)

Από τον δήμο Σαρωνικού δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Τραμπουριάς, που βρίσκεται κοντά στα Καλύβια. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 112, κάνει λόγο ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν μέσω λεωφόρο Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την Πέτα Κουβαρά, με τους κατοίκους του οικισμού, όπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, καλούνται να εκκενώσουν προς Κερατέα.

Στο σημείο και το ΕΚΑΒ

Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Οι συνθήκες στο σημείο είναι δυσμενείς, με το Εθνικό Αστεροκοπείο Αθηνών / Meteo.gr να εκδίδει έκτακτη ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει πως το «μέτωπο» θα είναι δύσκολο μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η ανακοίνωση του Meteo για τη φωτιά

«Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει: 

  • Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών). 
  • Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς». 

Το χρονικό της φωτιάς 

Όπως αναφέρθηκε, η φωτιά στον Νέο Κουβαρά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε γρήγορα σε δάσος που βρίσκεται πάνω από τα σπίτια, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, επικοινώνησε με το Reader και αναφέρθηκε στη φωτιά. «Η φωτιά έχει απλώσει πολύ από Αθηνών-Λαυρίου και κινείται με πολύ μεγάλη ένταση στο Πάντειο Όρος. Έφτασε την κορυφή και τώρα κινείται προς την άλλη πλευρά προς Λαγονήσι. Υπάρχουν φωτιές σε όλο το μήκος με μέτωπο πάνω από 2,5 χιλιόμετρα. Γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκτείνεται από τα καμένα σε μη καμένες εκτάσεις». 

fotia-neos-koubaras
Φωτιά στον Νέο Κουβαρά | Facebook
Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA