Μενού
Πάρνηθα πυρκαγιά
Πυρκαγιά στην Πάρνηθα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Φωτιά τώρα ξέσπασε πάνω από τον Αυλώνα, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, και συγκεκριμένα στη θέση «Άγιος Γεώργιος». Στην πυροσβεστική σήμανε νέος συναγερμός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή ξέσπασαν τρεις εστίες φωτιάς μέσα σε τρεις ώρες, οι δύο από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν, ενώ σε εξέλιξη είναι η τρίτη στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, όπου έχουν σηκωθεί και εναέρια μέσα. Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε δύο προσαγωγές υπόπτων που ερευνώνται για εμπρησμό.

Από την πλευρά του, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, κατήγγειλε ότι τις τελευταίες δύο ώρες εκδηλώθηκαν τουλάχιστον πέντε εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή Ασπροχώρι Αυλώνα.

Τόνισε ότι η πυροσβεστική έσβηνε τη μία εστία και μετά από λίγο ξεσπούσε άλλη σε διαφορετικό σημείο στην ίδια περιοχή. Αναφερόμενος στην φωτιά της Πάρνηθας, ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, και όπου υπάρχει καπνός και κινδυνεύει να γίνει αναζωπύρωση, γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

 

Αρτοποιός: 12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα το τελευταίο 24ωρο

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιός, ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι ασφάλειας πτήσεων, τόνισε αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως τόνισε παράλληλα ο κ. Αρτοποιός, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 12 πυρκαγιές μόνο στον Αυλώνα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας επιχειρούν συνολικά 260 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη -δύο από Γερμανία και δύο από Σουηδία- και 11 ελικόπτερα -δύο εκ των οποίων για τον συντονισμό των δυνάμεων.

Επιπλέον, στην περιοχή επιχειρούν 19 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Γαλλία, ενώ συνολικά το έργο των δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Συνολικά, η εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με την πύρινη κόλαση που δημιουργήθηκε τα ξημερώματα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στα μέτωπα με τις αναζωπυρώσεις

Η συνδρομή των πτητικών μέσων, των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών, έχει συμβάλει ώστε να περιοριστεί η ένταση της φωτιάς. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι τόσο στους Θρακομακεδόνες όσο και στις περιοχές Μπόσκιζα και Πανόραμα παραμένουν σε επιφυλακή, όπως άλλωστε τους είχε καλέσει μήνυμα από το 112. 

Δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή εκκένωσης των Θρακομακεδόνων, είμαστε όμως σε ετοιμότητα, τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Η κατάσταση σε Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία

Όπως ανέφερε παράλληλα ο Γιάννης Αρτοποιός, στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις.

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από Αλβανία. 

Επίσης, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακόμα, στο Δίστομο Βοιωτίας οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA