Μενού
γεραπετριτησ
Γιώργος Γεραπετρίτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στο Αμμάν της Ιορδανίας, ανέφερε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αύξησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, στους Παλαιστινίους Πρόσφυγες της Γάζας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συμμετέχει στην εν εξελίξει ιορδανική επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με ελικόπτερα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέρει το ΑΜΠΕ.

«Δική μας πρωτοβουλία και προσωπική μου δέσμευση αποτελεί η νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ήδη «έχουν αρχίσει να υποδέχονται τα ελληνικά νοσοκομεία παιδιά από εκεί».

Γεραπετρίτης: «Προτεραιότητα η ανακούφιση των αμάχων»

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «Άμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η παροχή ανεμπόδιστης και ενισχυμένης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό την ανακούφιση των αμάχων».

Επεσήμανε πως οποιαδήποτε σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταραχή και περαιτέρω αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης πληθυσμού από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, θα πρέπει να αποφευχθούν.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να καταστήσουμε τη Γάζα βιώσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «Πρέπει να ξεκινήσουμε επειγόντως τον σχεδιασμό για την ανοικοδόμηση της Γάζας, την αποκατάσταση βασικών εγκαταστάσεων και υποδομών και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους».

Στο «τραπέζι» η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελεί το τελικό όραμα όλων μας, με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό συνιστά προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή» υπογράμμισε.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ για την παροχή της υποστήριξης και της τεχνογνωσίας που απαιτούνται για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Είναι σημαντικό να παράσχουμε περαιτέρω νομιμοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να μπορεί αυτή να εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό, χωρίς καμία αναφορά στην τρομοκρατία, και στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης».

«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας κινητοποιηθούμε υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε ομονοούντες εταίροι και θα παραμείνουμε και στο μέλλον», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...